You are currently viewing Убрзати идентификацију несталих, решити проблеме породица

Убрзати идентификацију несталих, решити проблеме породица

Породице киднапованих и несталих лица са КиМ затражиле су још једном да се убрза процес ексхумација и идентификација страдалих Срба, као и да се системски реше егзистенцијални проблеми њихових породица.

Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица са КиМ Верица Томановић каже да су, кад је реч о српским жртвама, ексхумације и идентификације на КиМ већ годинама заборављене.

“Сматрамо да је прави тренутак да се још једном пробуди савест људи, да се медији укључе у проналажење начина да се убрза процес есхумација и идентификација”, рекла је Томановићева Танјугу пред почетак округлог стола на ту тему.

Додала је да њихово Удружење трага за 540 особа које се воде као нестале, о којима се ништа не зна, па ни то да ли је вођена истрага, оценивши да је то већ 17 година табу тема.

Како каже, они инсистирају на системском решењу права породица несталих на Космету, јер то питање до данас није решено, иако су многе владе добиле њихове дописе о решавању овог егзистенцијалног питања.

“Мислимо на права која ће заштити породице, а то су право на месечна примања, на социјално осигурање, стипендирање деце киндапованих”, рекла је Томановићева.

Удружење, додаје, тражи одговоре и на питања процесуирања злочина над цивилним жртвама пре рата и након потписивања Резолуције 1244, када је највећи број Срба нестао у миру, без рата.

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић сагласан је да су многобројни проблеми са којима се годинама суочавају породице несталих, те наводи да је намера државе да им се помогне колико је то могуће.

“Проблеми су велики, од тога што је процес есхумације и идентификације и проналажења несталих јако успорен”, рекао је Јаблановић Танјугу.

Сматра да је проблем већи утолико што су многи од учесника ратова 1998. и 1999. године са албанске стране данас на истакнутим позицијама, што, примећује, у великој мери спречава откривање свих злочина, проналажење тала жртава и кажњавање починиоца.

 

Оставите одговор