You are currently viewing ,,Укључивање младих чланова породица у процес тражења киднапованих и несталих лица“

,,Укључивање младих чланова породица у процес тражења киднапованих и несталих лица“

Одржана је Радионица за младе чланове породица свих канциларија Удружења са циљем да се млади чланови информишу о раду Удружења и њиховом активном укључивању у реализацији планираних активности.
Главни циљ одржавања оваквих радионица је укључивање младих у јачању капацитета органа Удружења. Њихова улога је јако битна и значајна за наставак рада у наредном периоду у остваривању права преживелих чланова породица: на истину, правду, меморијализацију и репарацију.
Председник Удружења Верица Томановић је у свом излагању упознала младе чланове о раду Удружења од оснивања до данас. Говорила је о сарадњи Удружења са надлежним институцијама власти међународне заједнице и сродним удружењима. Истакла је значајне датуме посете делегације Удружења ван подручја Србије и бивше Југославије у Вашингтону, Њујорку, Ослу, Кипру .
Са свим представницима свих мисија на Косову и Метохији делегације Удружења су имале сусрете и амбасадорима земаља које имају своје контигенте КФОР-а на КиМ.
Са Тужилаштвом за ратне злочине републике Србије, Међународним Судом у Хагу, Специјализованим већима Суда за злочине припадника тзв.ОВК-а у Хагу.
Сви наши разговори били су усмерени у размени информација за судбине наших вољених чланова за којима и данас трагамо.
Нажалост наилазили смо на опструкције, препреке, и тешке информације које су додатно нарушавале наше здравље. Тако је са објављивањем књиге тужитељке Хашког Трибунала Карле Дел Понте да је један број заробљеника од стране ОВК био предмет трговине органима потресла и узнемирила све чланове породица. Ту су описани стравични догађаји трговине органима од заробљеника. Радње су се дешавале на подручју Републике Албаније које је у извештају Специјални изасланикСавета Европе детаљно описао и објавио господин Дик Марти.
Имаћете прилике да на нашем сајту прочитате пуно информација које су прикупљане и објављене у часописима и монографијама ,,ОТЕТА ИСТИНА“. Извештајима са одржаних састанака, обележавања битних датума, Конференција, Округлих столова и многих сусрета делегација Удружења са домаћим и међународним представницима.
Проф. др Душко Челић, председник Координације српских удружења породица
несталих, убијених и погинулих лица на простора бивше Југославије, поздравио је овакву врсту радионице и изразио позитивне утиске што су млади чланови породица изразили жељу да се укључе у праћењу процеса тражења несталих лица.
Радионица не би испунила циљ ако се у наредном периоду систематско не укључе млади у органе Удружења:Скупштине, Извршног одбора и Надзорног одбора Удружења.

Српска координација окупља 56 удружења из региона бивше Југославије. По Закону у Репулици Србији Удружење могу основати три члана.
Наше Удружење је прво основани и било је једино Удружење које се бавило трагањем за судбинама киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији. Утицај јавног мнења – разумевање друштва је на јако ниском нивоу. Нас друштво слабо прати и нема континуиран интерес да се помогне процесу сазнавања истине.
Јако је важно што смо заједно, да пробудимо свест јавности о процесу несталих лица.
УНМИК- Саветодавна комисија за људска права ХРАП дошла је до сзнања да нису испоштована основна људска права и донели су одлуке које су и данас активне и јавне.
Дискриминација српских жртава у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији је јако изражена.
Требамо ојачати сарадњу са Специјализованим већима Суда у Хагу и од државе С рбије тражити да се омогући представницима и члановима породица жртава да прате суђење припадницима ОВК-а.
Закон о Удружењима још није донет у Србији. Наше Удружење је покренуло иницијативу за доношење Закона од 2000. године јер је у својим приоритетима сврстало и побољшање социјално -економског стања породица киднапованих и несталих лица.
Модел Закона је урађен још од 2019. године и била су укључена два представника удружења у раду радне групе за израду садржаја документа. Трудили смо се да Законом буду уважене потребе ужих чланова породица.
Предложио је да се до краја године одрже радионице ове врсте и да се формира Одбор младих.
Јелена Ађанчић супруга киднапованог рудара Петра Ађанчића поздравила је све присутне и захвалила што јој је омогућено да присуствује данашњем састанку. Говорила је свим напорима да супруга врати живог кући. Када су до њихове породице долазиле информације да је Петар жив и да се може ослободити али да им је потребан новац она је успевала да плати особама које су јој тврдиле да је жив. Нажалост читав период од 22.јуна 2022. године до породице су стизале разне информације и дезинформације али о његовој субини и даље се ништа није сазнало.
Наставиће заједно са Удружењем да тражи истину и никада неће одустати.
Миљана Митровић (Поповић), ћерка киднапованог Милорада Поповића, поздравила је све присутне и потврдила да искрено жели да пружи допринос у раду Удружења у ширењу истине путем друштвених мреза. Изразила је спремност да руководи групом која ће објављивати информације. Удружење има јако добар сајт али слаба је посећеност грађана. Верује да би на овај начин остварили већу заинтересованост младих да прате рад процеса тражења несталих лица.
Тамара Маринковић, ћерка киднапованог Горана Маринковића, живи у Грачаници са мајком и сестром. Одрастала је са сестром и мајком. Од мајке Силване која је активна у Удружењу чула је разне информације. Прати рад Удружења. Завршила је Економски Факултет. Искрено жели да пружи допринос у раду Удружења. Када је њен отац киднапован није имала ни годину дана.
Њена жеља је да помогне да се процес остваривања права породица на истину убрза и да се ублажи патња преживелим сродницима.

Софија Томановић, унука киднапованог проф.др. Андрије Томановића жели да се укључи у праћењу процеса тражења јер је сво време чула лепе речи о деди којег није нажалост имала прилике да га упозна јер је киднапован пре њеног рођења.
Жели да помогне својој баки Верици Томановић у раду Удружења које води дуги низ година.
Подржава иницијативу коју је предложила Миљана за друштвене мреже.
Стефан Божанић, син Олгице Божанић, који је уз њен рад сазнао многе информације о процесу тражења несталих лица на Косову и Метохији и напорима које представници Удружења чине жели да пружи свој скромни допринос у будућем раду Удружења.
Подржао је предлог да се млади укључе у ширењу информација преко друштевених мрежа и дао још један предлог да се оглашавамо путем јутјуб канала, радећи подкасте са свим представницима домаћих и међународних институција који поседују информације о процесу тражења несталих лица на Косову и Метохији.
Да се одрже предавања на факултетима и у средњим школама слична као што су представници Удружења у претходном периоду радили. Младима ће бити лако да допуне своје знање јер су сви наши старији чланови и представници Удружења оставили драгоцени материјал који нама служи за даљи рад и нове идеје. Ја се искрено њима дивим на мукотрпном раду током претходних година који су посветили не штедећи себе, све због искрене жеље да се сви киднаповани и нестали пронађу.
Милосав Стојковић, поздравио је све младе учеснике и изразио задовољство што су показали заинтересованост да прате процес тражења несталих лица.
Негован Маврић је исказао своје задовољство што је данас имао прилику да чује од младих чланова њихове жеље да се укључе у раду и дали нове удеје и предлоге.
Имао је прилике да су били на мултиетничком састанку младих Срба и Албанаца били млади који нису имали основне информације о процесу тражења несталих лица. Имаће обавезу да се за такве сусрете добро припреме за наступ у сусретима двеју делегација. У томе треба да им пружимо велику подршку ми који смо много тога у протеклом периоду доживели и стекли искуство.

Након свих дискусија, коментара и предлога од стране присутних предложено је да се до краја године одрже радионице за младе како би допунили своје знање и да се на Редовној Скупштини Удружења формира ,,ОДБОР МЛАДИХ ЧЛАНОВА ПОРОДИЦА УДРУЖЕЊА“.
Предлог је да се 10. децембра 2022. године, поводом Међународног дана људских права, објави информација путем медија да је формиран Одбора младих чланова породица Удружења.
Сви присутни су подржали предлоге младих и изразили искрену жељу за наставак сарадње.

Оставите одговор