Марко: Није лако прикупити доказе на Косову

Марко: Није лако прикупити доказе на Косову

Када су истакнути политичари под сумњом, увек је теже пронаћи доказе и сведоке који су спремни да их оптерете, рекао је аустријски професор права Јосеф Марко.

ДВ: Професоре Марко, косовски парламент коначно је створио уставну основу за Специјални суд за ратне злочине ОВК. Седиште суда биће формално само у Приштини, већина ствари ће се завршити у Хагу, сви тужиоци и судије биће странци. Како ће овај суд уопште функционисати?

Проф. Др Јозеф Марко: Тај суд мора бити основан према примеру Међународног кривичног суда за бившу Југославију и вероватно ће имати сличну организацију што се тиче тужилаштва и самог суда. Ово ће испунити законске и организационе предуслове за функционисање. Такви судови се наравно концентришу на појединачне случајеве, што значи да морају постојати основане сумње у вези са одређеним појединцима. Тужилаштво ће проценити да ли су ове сумње довољне за подизање оптужнице и вођење суђења. Све ово знамо из Трибунала за бившу Југославију.

ДВ: До сада је пропало неколико покушаја успостављања Специјалног суда за злочине које су починили косовски Албанци. Да ли је време у овом случају успело за криминалце?

Проф. Др Јозеф Марко: Време је сигурно функционисало за починиоце, јер је врло тешко прикупити доказе након толико времена, поготово што ће овде бити пуно сведочења. Искуство је показало да није лако прикупити доказе из сведочења на Косову због недостатка заштите сведока.

ДВ: ЕУЛЕКС такође није успео да заштити сведоке. Може ли овај специјални суд у томе успети?

Проф. Др Јозеф Марко: То је тешко рећи паушално. Али Косово је врло мало по површини и становништву, па је тешко успоставити ефикасан систем заштите сведока у самој земљи. Сумњам да међународни суд може решити питање у коме је пропао и ЕУЛЕКС.

ДВ: Често се каже да ЕУЛЕКС није успео да се супротстави политичким моћима на Косову. Може ли Специјални суд то учинити?

Проф. Др Јозеф Марко: Не. Не верујем да ће Специјалном суду или Тужилаштву бити лако да истражују посебно сумњиве особе на Косову. Када су истакнути политичари под сумњом, увек је теже пронаћи доказе и сведоке који су спремни да их оптерете.

ДВ: Опозиција оснивање Суда назива ударом на правни поредак Косова. Како то коментаришете?

Проф. Др Јозеф Марко: Ово није удар на правни поредак, већ његово ширење. У међународном праву постоје јасне одредбе према којима се такав суд може основати, поготово што је косовски парламент омогућио да се успостави уставним променама.

ДВ: Ослободилачка војска Косова ужива херојски статус у земљи. Да ли ће Специјални суд имати прилику да другачије посматра активности ОВК или ће овај суд на Косову једноставно бити протумачен као принудна служба међународној заједници?

Проф. Др Јозеф Марко: Суд ће се суочити са истим проблемом који је имао и Хашки трибунал. Само појединци ће моћи да буду кривично гоњени, а не ОВК као организација, па увек треба напоменути да ово није ствар колективне кривице. Не постоји могућност да се суд на било који начин позабави колективном кривицом. Хашки суд је, на пример, потпуно пропао у овој области. Оптужени у Хагу су своју целокупну одбрамбену стратегију заснивали на представљању себе као хероја свог етничког колектива. Инсинуација да је реч о колективној кривици била је контрапродуктивна за рад суда.

ДВ: Косово је већ нарушило свој имиџ тако дуго одлажући оснивање Суда. Да ли ће његово коначно успостављање помоћи у преради мрачних делова прошлости?

Проф. Др Јозеф Марко: Свакако се можемо надати да ће судска обрада појединачних случајева допринети изношењу на површину чињеница које би могле осветлити тај период. Али велико је питање како ће то тумачити медији, посебно на Косову, али и у иностранству. Између чињеница и тумачења могу постојати огромне разлике, што видимо по томе што Милошевић или Караџић и даље представљају хероје за део српског друштва.

* Професор Јосеф Марко, 1955, аустријски је правник и политиколог. Од 2011. године декан је Правног факултета у Грацу, а као гостујући професор предаје на бројним факултетима.

ИЗВОР: DW – Lindita Arapi

Оставите одговор