Албанци у Специјалном суду само као оптужени

Албанци у Специјалном суду само као оптужени

Специјални суд за злочине ОВК, који ће имати седиште у Хагу, запошљаваће само странце, а Албанци са Косова биће тамо само као окривљени, уз неке адвокате или полицајце, који ће бити ангажовани да помажу у хапшењу осумњичених, најавио је он.

Иначе, одлука о оснивању тог суда је коначна и могућа жалба опозиције Уставном суду, која не одлаже процес формирања те правосудне институције. Према закону, седиште суда може бити на Косову, осим у Хагу. Закон о Специјалном суду предвиђа потпуну организацију, структуру и надлежности Суда и Тужилаштва.

Тако ће се Специјални суд састојати од: Основног суда, Апелационог суда и Врховног суда, али и административних канцеларија које ће бити састављене од Канцеларије за заштиту жртава, Канцеларије за заштиту и подршку сведока, Притворске јединице и Народног адвоката.

Канцеларија специјалног тужиоца, која ће преузети мандат и особље „оперативне групе“ за посебне истраге, биће независна канцеларија за истрагу и гоњење у надлежности Специјалног суда и тужилаштва.

Ко ће чинити Специјални суд?

Судови ће се састојати од: појединачних судија, који ће по потреби обављати задатке претпретресних судија; судско веће које ће се састојати од три судије и једног резервног судије, затим веће Апелационог суда које ће именовати троје судија и веће Уставног суда састављено од три судије.

Суд ће се такође састојати од појединачних судија, који ће обављати и друге задатке предвиђене Законом о Специјалном суду.

Предвиђено је да цео процес регрутовања запослених у Специјалном суду буде завршен до краја ове године, с обзиром на то да се очекује да Суд почне са радом почетком 2016. године.

Топ Цханнел је објавио да се очекује да ће оптужнице бити против високих званичника ОВК.

Дан након што је Скупштина Косова усвојила Закон о Специјалном суду за ратне злочине, на Косову се спекулисало о томе ко ће бити процесуиран, а међу именима се помињу високи актуелни и бивши званичници.

Готово сви приштински медији објавили су списак од десетак имена која је на његовом Фејсбук профилу објавио новинар Миљаим Зека, за кога тврди да су потенцијални осумњичени за ратне злочине, укључујући бившег врховног команданта ОВК и бившег косовског премијера Агима Чекуа. .

На списку су и актуелни потпредседник владе Хашим Тачи, који је био директор Политичке управе ОВК, актуелни председник косовског парламента Кадри Весељи, бивши шеф Националне информативне службе, и садашњи посланици Даут Харадинај, бивши командант ОВК Реџеп Селими, бивши члан Генералштаба. ОВК, као и Фатмир Љимај, бивши члан Генералштаба ОВК.

Извор: VESTI-ONLINE

Оставите одговор