You are currently viewing Нигеријски гувернер и Тачи тргују људским органима?

Нигеријски гувернер и Тачи тргују људским органима?

Локални гувернер оптужен је за организовање међународне мреже за трговину органима у којима су били и званичници Косова и Хрватске.

Асоцијација лекара Нигерије оптужила је Рочасу Окорчу, милијардера и гувернера савезне државе Имо, да је организовао мрежу за трговину људским органима у Нигерији у сарадњи са званичницима других земаља, међу којима су Турска, Косово и Хрватска. Ту вест је објавила нигеријска информативна агенција „Наиј“, а пренео портал на француском језику „Балканска пошта“.Председник асоцијације Филип Нџеманзе говорио је о томе на хитном састанку који је организован у Оверију, главном граду те нигеријске државе.

„По први пут у историји једна Влада учествује у трговини органима. Влада државе Имо користи медицинске институције како би омогућила трговину људима“, изјавио је Нџеманзе.

Председник асоцијације нигеријских лекара говорио је о недавним путовањима гувернера у Турску, на Косово, у Хрватску, у Јужну Африку и у азијске земље.

„Имамо посла са међународном мрежом на челу са Рочасом Окорочом у Нигерији. Бивши премијер Косова (Хашим Тачи), који је на челу трговине органима у Европи, његов је пријатељ“, рекао је Нџеманзе.

Владина канцеларија је саопштила да су те оптужбе „стара прича којом су се бавиле нигеријске безбедносне службе“.

Окороча је посетио Косово у марту 2012. године, када се састао са тадашњим Тачијевим замеником Беџетом Пацолијем и министарком трговине Мимозом Кусари Лилом. Иначе, Карла дел Понте, бивша тужитељка Хашког трибунала, прва је у јавност изнела тврдње о трговини људским органима на Косову и у Албанији 1999. године. Објавила је књигу “Лов: Ја и ратни злочинци” у којој наводи да су припадници ОВК у илегалним лабораторијама извадили органе најмање 300 Срба, али и Рома, који су претходно били отети и одведени у Албанију. У књизи се, између осталог, спомиње и “жута кућа” на северу Албаније, где су појединим отетима вађени органи, да би их затим слали у Италију, а одатле широм Европе.

Хашки трибунал је 2005. године покренуо истрагу о трговини органима, а истражиоци су у “жутој кући” пронашли разне предмете, за које се сумњало да су коришћени за вађење органа. Међу њима налазиле су се пластичне посуде, празне боце са називима лекова који се користе при хируршким интервенцијама, празне флаше од инфузионе течности, са средствима за опуштање мишића, завоји, игле…

Током 2010. године Скупштина савета Европе усвојила је извештај специјалног известиоца Дика Мартија, у коме је Хашима Тачија означио као вођу криминалне мреже одговорне за трговину оружјем, дрогом и људским органима. Тачи је у марту 2014. године саслушан као сведок, а не као осумњичени у склопу истраге о трговини органима. Он је пре неколико месеци, дајући интревју, изјавио да “нема чега да се плаши” и да је све то “чиста фантазија, производ пропаганде непријатеља”.

“ЖУТА КУЋА”
ФАМОЗНА “жута кућа” налази се у селу Рибе, недалеко од града Бурелана на северу Албаније. Кућа је данас беле боје и у њој живе чланови породице Катучи, који тврде да она није никада била место на коме су заробљеницима вађени органи. У почетку су чланови породице Катучи негирали и да је кућа била жуте боје, међутим, истражиоци су испод садашње беле фасаде пронашли трагове жуте боје.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор