You are currently viewing Одржан помен страдалим Србима из општине Ораховац

Одржан помен страдалим Србима из општине Ораховац

Помен Србима из општине Ораховац страдалим током напада ОВК на то место 1998. године, одржан је данас у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи.

Обраћајући се окупљенима испред споменика страдалим Србима, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Душан Козарев затражио је да се одговорни за те злочине што пре пронађу.

“Нека правда ће их свакако стићи, ако не земаљска, колико год се крили. Неки су већ на овај или онај начин пропатили због онога што су чинили, а неке ће неке више силе свакако да казне за почињена злодела. Оно што је нама важно и оно што је моја порука свима Србима и неалбанцима на Косову и Метохији, то је да у оваквим тренуцима будемо мирни”, рекао је Козарев.

Директор Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић казао је да ће то тело инсистирати на утврђивању судбине свих несталих лица, али и на томе да породице добију што више информација о одговорнима за те злочине.

“Инсистираћемо да пред судом, за који се надамо да ће судити за овакве ратне злочине какви су се десили овде, одговарају они који су те злочине починили. Та правда, која припада породицама и свима нама, мора да буде постигнута. Један део правде и мира омогућили смо јер смо заједно са породицама пронашли и достојно сахранили највећи део тела, други део је да злочинци одговарају и на томе ће сви државни органи инсистирати”, казао је Одаловић.

Он је оценио да међународна заједница има пуну одговорност да заједно с државним органима Србије инсистира на утврђивању одговорности за злочине које су починили припадници ОВК.

“Очигледно је да косовске институције нису до сада биле спремне да процесуирају злочине такозване ОВК. Верујем да ће то сада бити неминовност и да ће косовско друштво, уколико жели било какав бољитак, прво морати да се суочи са тим злочинима и да процесуира оне који данас шетају по местима око Велике Хоче, а за које се поуздано зна да су одговорни за злочине”, казао је Одаловић.

Координатор удружења за нестала лица Милорад Трифуновић казао је да су те организације предале бројне доказе о злочинима над косметским Србима Суду за ратне злочине у Београду и међународним институцијама али да до данас нико није одговарао.

“Мени се чини да се овде злочинци штите и да се налазе у власти такозване државе Косово. А штите их они који су им помогли да створе државу,они који су саучесници у злочинима над српским становништвом, нарочито 1999. Ми то не можемо да опростимо нити ћемо се помирити са тиме већ желимо да се злочинци што пре процесуирају”, навео је Трифуновић.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић позвао је “оне који нешто знају и оне који су учествовали у злочинима” да кажу како су страдали људи којима је у Великој Хочи служен парастос, и каква је судбина несталих.

Припадници ОВК-а напали су 18. јула 1998. године Ораховац и околна села Ретимље, Оптерушу, Зочиште и Велику Хочу. Том приликом убијено је 47 људи док је у логоре одведено више од сто Срба и Рома са територије западног дела Косова.

Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију, 85 становника општине Ораховац страдало је током сукоба 1998. и 1999. године.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор