Помен страдалим Србима у Великој Хочи

Помен страдалим Србима у Великој Хочи

У Великој Хочи данас је одржан помен страдалим Србима ораховачке општине између 11. и 28. јула 1998. године.

Парастос је испред споменика страдалим Србима у Великој Хочи служио отац Миленко Драгићевић у присуству чланова породица киднапованих и несталих, представника Канцеларије за Косово и Метохију, представника Срба у косовским институцијама.

Отац Миленко је рекао да ће успомена на страдале наставити да се чува и да ће то бити наук свима да се то никад не понови.

Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев истакао је да настрадали, погинули, отети, нестали Срби никоме ништа нису скривили, осим што су били Срби у трагичним дешавањима која су нас задесила пре скоро две деценије.

Козарев је подвукао да сећање на жртве не сме да избледи, да не треба да се заборавља шта се десило, да треба да се тражи правда, уз жељу да се што пре открију починиоци.

“Оно што је нама важно и оно што је моја порука свима, Србима и неалбанцима на КиМ у оваквим тренуцима, да будемо мирни, саборни, да не будемо бесни иако имамо свако право на то кад се сетимо шта се све дешавало и овде и другде”, рекао је Козарев апелујући на снагу љубави, разума, уједињења.

Такође се заузео за добро васпитање деце, наводећи да су деца будућност и да ће она на овим просторима, а има све више на простору КиМ, и да им треба пренети да памте, да никад не заборављају, да увек траже правду и истину, али да буду добри, поштени људи и да тиме побеђују.

Одаловић: Место постојања

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић је рекао да уз то што је место страдања, Велика Хоча је и место постојања и да цркве и народ који је остао овде упркос свему, говоре о томе “да се овде треба окупљати заједно са онима који памте шта се десило и са поколењима која долазе, на која треба да пренесемо, да не заборавимо ово”.

Одаловић је рекао да ће се инситирати на разрешењу судбине свих несталих лица, да се породицама да што је могуће више информација о томе ко је одговоран за ове злочине.

“Инсистираћемо да се пред судом који надамо се да ће почети да функционише, судом који ће судити за овакве ратне злочине какви су се десили овде и чија последица је овај споменик, одговарају они који су те злочине починили. То је та правда која апсолутно мора да буде постигнута”, подвукао је Одаловић.

Он је напоменуо да је породицама омогућен један део правде и мира тако што је највећи део несталих пронађен и достојно сахрањен, а да је други део то да злочинци одговарају, да ће на томе сви дрзавни органи и инсистирати и да међународна заједница има пуну одговорност да на томе инсистира заједно са српском страном.

Одаловић је рекао да косовске институције до сада саме нису биле спремне да се суоче са злочинима почињеним од стране припадника тзв.ОВК и да их процесуирају, али да верује да ће сада то бити неминовност.

“Уколико косовско друштво жели било какав бољитак и напредак, прво мора да суочи са злочинима, мора да их прихвати и мора да оне који данас шетају улицама, између осталог и по околним местима Велике Хоче, а за које се поуздано зна да су одговорни за злочине, да буду процесуирани, да их стигне правда, да породице нађу и тај мир”, истакао је Одаловић.

Трифуновић: Докази предати

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ Милорад Трифуновић рекао је да нико није одговарао нити је процесуиран за злочине почињене над Србима на КиМ и да му се чини да се злочинци штите и да се налазе у власти тзв.државе Косово, а да их штите они који су им помогли да створе државу и који су саучесници у злочинима над српским становништвом, нарочито 1999.године.

“Ми смо предали многе доказе нашем Тужилаштву за ратне злочине у Београду , многим међународним институцијама које се баве истразивањем злочина на КиМ, међутим, нико нажалост до данашњег дана није пороцесуиран”, рекао је Трифуновић.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић рекао је да је ово тежак дан за све Србе на КиМ и да се данас сећамо оних „који су нам пре времена отети неправедно, недужни, без икаквог разлога, отргнути од својих породица”.

Стојановић је рекао да треба послати поруку онима који нешто знају о томе, али и онима који су у томе учествовали, да кажу како су ови људи страдали или која је судбина оних за које се још увек не зна где су и шта им се догодило и да тиме искупе и себе и будућност своје деце.

“А ми ћемо подсећати оне који су у томе учествовали, сваке године да нисмо заборавили и да ћемо тражити, инсистирати да се приведу правди”, рекао је Стојановић.

Сваке године 18. јула, обележава се “Дан сећања” на жртве, које су страдале између 11. и 28. јула 1998. године у нападу на Ораховац и околна села – Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча.

Тада је живот изгубило 47 људи, док је у логоре одведено преко стотину Срба и Рома са ове територије западног Косова.

Укупно је са територије општине Ораховац током 1998.и 1999. године страдало 85 људи, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Извор:http://www.rtv.rs/

Оставите одговор