Породице: Београд и Приштина да реше проблем несталих

Породице: Београд и Приштина да реше проблем несталих

Представници српских и албанских породица несталих на Косову и Метохији позвали су данас Београд и Приштину да заједно почну да решавају то питање.

Они су, поводом Међународног дана несталих, упутили писмо обема странама у којима траже покретање непристраних истрага свих отмица и убистава и проналажење одговорних за та дела и њихово процесуирање и кажњавање.

Незадовољни, како наводе, недовољном бригом одговорних институција које се баве питањем несталих, представници породица су на конференцији за новинаре у Београду тражили да се у Бриселу покрене дијалог о присилно отетим особама.

Писма су упућена на српском и албанском језику, а прочитали су га представници породица Наташа Шћепановић и Љуш Краснићи.

У писму се, такође, тражи провера погрешних идентификација, као и провера свих локација за које се сумња да постоје посмртни остаци несталих лица.

“Тражимо и враћање достојанства невиним жртвама и њиховим породицама”, навели су Шћепановић и Краснићи.

Још непозната судбина 1.670 несталих особа

Шћепановић је подсетила да је по званичним подацима Међународног комитета Црвеног крста још непозната судбина 1.670 несталих особа.

“Број ексхумација и идентификација се смањује, а на списку несталих било би много мање имена када би званичници у Београду и Приштини почели овај проблем заједнички да решавају”, рекла је Шћепановић.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић истакао је да је Србија апсолутно одговорила на све захтеве који су пред њу постављени, као и да су рађене провере и реексхумације, али да недостају информације друге стране, као и од међународних мисија које су биле на КиМ.

“Недостају нам кредибилне информације које треба да нам дају предатавници међународних мисија, УН, ОЕБС… најмање информација добили смо од њих”, рекао је Одаловић.

Он је напоменуо и да је Комисија предала Приштини више од 2.000 докумената који би помогли у решавању судбине несталих, али да од друге стране није добијен ниједан документ.

Више од 300 тела у мртвачници у Приштини, 12 година Београд из Приштине преузео свега 12 тела несталих

Одаловић је навео да се више од 300 тела налази у мртвачници у Приштини, као и да је за последњих 12 година Београд из Приштине преузео свега 12 тела несталих.

“Немамо ништа против да се ова тема нађе у Бриселу или Њујорку, али овај проблем мора да се реши у Београду и Приштини. Ми се према свим захтевима понашамо одговорно и понашаћемо се одговорно”, рекао је Одаловић.

Одаловић је додао да очекује да будући Специјални суд за ратне злочине које је починила ОВК помогне у решавању питања несталих.

Представник Међународне комисије за нестале особе Метју Холидеј рекао је да је крајем рата на простору целе бивше СФРЈ на евиденцији несталих било 40.000 особа, а да је до данас идентификовано 70 одсто њих.

“То је успех, међутим процес идентификације и откривања мора да се настави”, рекао је он.

Питање несталих мора да се реши, додао је, јер је реч о праву на истину, у каквим су околностима страдали као и омогућавању да се сахране на достојанствен начин.

“Породице заслужују истину о несталима, а починиоци морају да одговарају за отмице”, рекао је Холидеј.

Конференција је почела данас у 12.16 сати, симболично јер породице већ 16 година чекају истину о несталима, а у исто време одржана је и конференција у Приштини, на којој су говорили представници српских и албанских породица несталих.

Оставите одговор