Породице убијених Срба: Тражићемо правду док постојимо

Породице убијених Срба: Тражићемо правду док постојимо

Чланови породица убијених Срба огорчени што нема задовољења правде кад су у питању злочини главешина и припадника злогласне ОВК. Најављују жалбу суду у Стразбуру

Потпуно сам сигурна да ће све њих, укључујући и Рамуша Харадинаја, стићи божја правда, али се надам да ћемо и ми, породице жртава, дочекати задовољење правде.

Овако, за “Новости”, говори Олгица Костић Божанић, из чије је породице, у селима Ретимље и Оптеруша у општини Ораховац, киднаповано 15 особа, а троје се и даље воде као нестале. Разочарана је и узнемирена одлуком француског суда да злочинца награди слободом.

– Свих 27 српских жртава са овог подручја пронађено је у масовној гробници “Волујак”, која је откривена 2005, а идентификацијом посмртних остатака ДНК методом потврђено је да се ради о мештанима села у општини Ораховац. За то је одговорна група Рамуша Харадинаја – истиче Олгица, у име Удружења несталих и киднапованих Срба.

Шта све породице чији су најмилији мучки убијени за 19 година нису покушале да би дошле до правде и да би злочинци били кажњени. Управо из овог Удружења су суду у Француској доставили додатне доказе о злочинима почињеним под директном командом Харадинаја. То, изгледа, нико није погледао.

Милорад Трифуновић, координатор Удружења несталих и киднапованих Срба са КиМ, каже да је шокиран.

– Прибојавао сам се да ће одлука управо бити оваква. Шта очекивати од Француске, која нас је бомбардовала и међу првима признала једнострану независност Косова?! Како суд те земље може бити објективан, када се поново, нажалост, политика умешала у правосуђе.

Да су српске жртве са Космета и њихове породице поново омаловажене и дискриминисане сматра и Наташа Шћепановић, из Удружења породица косметских страдалника:

– По ко зна који пут показало се да нема правде за српске жртве. А то су цивили којима су на најмонструознији начин одузети животи. Па, чак је и сам Харадинај у својој аутобиографској књизи писао о злочинима које је наредио, а многе и сам извршио. Изиграни смо овом неправедном судском одлуком, али нећемо одустати. Борићемо се док постоји и последњи атом снаге. Жалићемо се и Међународном суду за људска права у Стразбуру, а очекујемо и почетак рада суда у Хагу за злочине ОВК.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор