Priština: Specijalni sud očekuje optužnice

Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, od danas počinje da radi i spreman je za podizanje prvih optužnica. Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo I Metohiju Milovan Drecun očekuje da se pod optužnicama nađu najviši komandanti OVK. Iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini kažu da će se prve optužnice čekati do septembra.

Donošenje tog pravilnika je bio poslednji zakonski korak da sud počne sa radom, navodi RTK i podseća da će se u njemu procesuirati samo zločini koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

uck, ovk, oslobodilacka vojska kosova jpg

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu poslednja je prilika međunarodne zajednice za procesuiranje pripadnika OVK za počinjene ratne zločine, a to uključuje i njihove komandante, kaže predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Imajući u vidu da će Sud funkcionisati na osnovu izveštaja Dika Martija čija je okosnica organizovana Drevnička kriminalna grupa u kojoj su Hašim Tači, Kadri Veselji, Džavit Haljiti, Sulejam Salimi, Čeku I drugi, onda bi trebalo očekivati da se upravo te ličnosti nađu na prvim optužnicama, kaže Drecun i dodaje da očekuje da to na početku bude jedna velika optužnica na kojoj će se naći i drugi komandanti iz OVK poput klana Haradinaj.

S obzirom na to da je reč o trenutno najvišim političkim liderima na Kosovu, tamošnja javnost negoduje na početak rada Suda smatrajući da će biti jednostaran.

Zaboravlja se, međutim, na žrtve, upozorava direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Blakaj.

U ovom trenutku još uvek niko ne zna koji zločini će biti procesuirani I možda je to dobro, kao ni ko su ljudi koji će biti procesuirani i naročito ko su svedoci.

Formalno Sud bi već sad mogao da podigne optužnice ali imamo informacije da će to biti tek u septembru, možda ćemo čekati I do jeseni da vidimo prve optužnice, kaže Blakaj iz Fonda.

On dodaje da žrtve imaju velika očekivanja od Suda ali da strahuje da neće svi zločini biti procesuirani jer ih je mnogo.

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je da sud za Albance nije pravedan, ali da će u Prištini ispuniti svoje obaveze.

Sud je osnovan pre dve godine, na mandat od pet godina, ali su već sad procene da će njegov rad biti produžen za još toliko.

Ivanović: Presude ako sud bude radio kako treba 

Direktor Građanske inicijative Oliver Ivanović kaže za RTV da se presude Specijalnog suda za zločine OVK mogu očekivati jedino ukoliko taj sud bude radio kako treba, a ne kao što je radio Haški tribunal. Smatra i da će presude izazvati određene političke potrese, ali će istovremeno to biti i trežnjenje za mnoge Albance koji nisu verovali da je OVK činila bilo kakve zločine.

“Mislim da je to apsolutno zabluda koja jednog trenutka mora da se razbije. Da li će to ovaj sud učiniti ja sam veoma skeptičan, pre svega zbog lošeg iskustva sa Haškim tribunalom koji do sada nije dao odgovore na važna pitanja. Ima dosta nestalih Srba, a do njihovih posmrtnih ostataka se može doći samo kroz sudski proces u kome bi neko od izvršilaca možda priznao gde su pohranjeni njihovi posmrtni ostaci”, kaže Ivanović.

Prema njegovim rečima sama pretpostavka ko bi sve mogao da se nađe na optužnicama, a među kojima su i aktuelni politički lideri institucija na Kosovu, već daje apolitičku notu u ovom postupku.

“Međunarodna zajednica je prišla prilično frustrirana dosadašnjem toku postupaka koji su vođeni pred Haškim tribunalom i Specijalni sud je direktan rezultat toga. Može da se računa da je Specijalni sud i sredstvo političkog pritiska da se zavede red, da se kazne zločinci i da se etnički motivisani zločini pogotovo nad Srbima napokon nađu na dnevnom redu i počnu da se rešavaju”, smatra Ivanović.

Izvor: http://www.rtv.rs/

Ostavite odgovor