Шемшит Красинићи ухапшен због ратних злочина над Србима

Шемшит Красинићи ухапшен због ратних злочина над Србима

Краснићи ће бити део процеса против Сабита Геција, који је оптужен да је починио ратни злочин против цивила појединачно и заједно са Краснићијем између априла и јуна 1999. године, у војној бази ОВК у Куксу, у Албанији.

PRIŠTINA – Euleks policija uhapsila je u Prizrenu Šemšita Krasnićija, pod sumnjom da je počinio ratne zločine, javio je RTS pozivajući se na elektronske medije u Prištini.

Krasnići, nakon dugog niza godina provedenih u bekstvu, treba da bude deo procesa protiv Sabita Gecija. Geci je optužen da je između aprila i juna 1999. godine, u vojnoj bazi OVK u Kuksu, u Albaniji, individualno i zajedno sa drugima, uključujući Krasnićija, prekršio međunarodno pravo za vreme rata, čime je počinio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Veće Okružnog suda u Mitrovici osudilo je 2011. Gecija na 15 godina zatvora zbog ubistva pritvorenika u logorima Kuks i Cakan na severu Albanije.

Za maltretiranje zatvorenika sa Kosova i ratne zločine, zajedno sa njim su osuđeni i nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova – Riza Aliju na 12 godina zatvora, Šaban Hoti na sedam i Haki Redžepi iz Srbice na šest godina zatvora.

Podizanje optužnice protiv Gecija usledilo je svega nekoliko sedmica nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima na Kosovu, uključujući i trgovinu organima otetih Srba, za šta se Gecaj sumnjiči srpsko tužilaštava za ratne zločine.

Sabit Gecaj je pre nekoliko dana pušten iz zatvora na privremenu slobodu sa obrazloženjem da mu je potrebno lečenje u inostranstvu.Tom odlukom se Gecaju na tri meseca prekida izdržavanje zatvorske kazne.

Оставите одговор