Тужба против Британије

Тужба против Британије

Британски војници, пошто су стигли на Косово 1999. године, нису заштитили цивилно становништво и истражили убиства и отмице, речено је у Лондону, на суђењу поводом тужбе против британског Министарства одбране које су, тврдећи да су им нарушена људска права, подигле три жене, чији су мужеви убијени и отети на Косову, наводе данас приштински медији.

Злочини су извршени на подручју где су британски војници били одговорни за безбедност становништва, али нису спровели адекватне истраге, наводи се у тужби.

Обе стране прихватају да је случај везан за Европску конвенцију о људским правима, укључујући дужност војника да истражују злочине.

Министарство одбране тврди да су британски војници били део међународних снага које су деловале у складу са мандатом Уједињених нација.

Наведено је да је Европски суд за људска права одлучио да у таквим случајевима највећа овлашћења има Савет безбедности УН, тако да британски војници нису били у надлежности Европског суда.

С друге стране, у тужби се тврди да УН нису контролисале међународне снаге на Косову.

Велика Британија је командовала својим војницима, који су зато били у надлежности Европског суда, наводе тужитељке. Очекује се да ће суђење трајати најмање три дана.

Извор: https://www.danas.rs/

Оставите одговор