You are currently viewing Вуксановић: Казна за Шаљу минимална, породице скептичне да ће бити пресуда и за злочине над Србима

Вуксановић: Казна за Шаљу минимална, породице скептичне да ће бити пресуда и за злочине над Србима

Члан Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ Славиша Вуксановић оценио је за Косово онлајн да је бивши припадник ОВК Пјетр Шаља осуђен минималном казном и изразио наду да ће надлежни органи из Специјализиваних већа кренути у проналазак одговорних лица који су починили злочине над Србима и другим неалбанским живљем на територији Косова.

„Мислим да је то једна врста минималне казне на коју је оптужени Пјетр Шаља осуђен, с обзиром да су му стављене три тачке на терет и да је највећа казна била 18 година, па претпостављам да је суд на основу највише изречене казне уједно објединио све казне и истог осудио на 18 година затвора“, рекао је Вуксановић, наводећи да је у питању првостепена пресуда на коју постоји могућност жалбе.

Вуксановић сматра да би ово требало да буде почетак кажњавања свих припадника ОВК који су чинили злочине, како над Албанцима, за које је кривично дело и кажњен оптужени Пјетр Шаља, тако и за све остале неалбанце у периоду од априла 1998., када су почела прва киднаповања, па до 2001. године.

 

„Породице у зависности од, да тако кажем, својих посебних случајева покушавају и не верују баш највиеш да ће се суд у Хагу бавити и питањима српских жртава. Ово је један почетак, надамо се да ће се тај тренд наставити, и да ће се осудити и остали који се налазе пред судом у Хагу, пред Специјализованим већем хашког суда, као и да се надамо да ће се тај поступак проширити и на остала лица која су била одговорна и надлежна за све злочине који су почињени на територији КиМ“, рекао је он.

Скептичан је, истиче, да ће ускоро бити пресуда и за злочине над Србима.

„Ако погледамо ову ситуацију, овде је осуђен Пјетар Шаља за злочине који су учињени у Албанији, односно житеља КиМ који су одведени и страдали у Албанији. Ја само постављам питање да ли постоји могућност, да ли се нешто ради од стране међународних организација везано и за злочине који су почињени над Србима који су насилно отети и одведени у Албанију. Свима је позната ситуација са тзв. Жутом кућом где су вађени органи нашим припадницима, па ако имамо извештај специјалног изасланика Дика Мартија из Швајцарске који је написао један детаљан и конструктиван извештај који је усвојен у савету европе, очекујем да се надлежни органи из Специјализиваних већа хашког ттрибунала укључе у овај поступак и крену у проналазак одговрних лица и лица који су починили злочине над Србима и неалбанским живљем на територији КиМ“, рекао је Вуксановић.

Отац Славише Вуксановића, Миле Вуксановић отет је 2. априла 1999. године. Радио је у Хигијенском заводу Приштина, а отет на релацији Урошевац- Штимље у санитетском возилу.

Извор: kosovo-online

 

Оставите одговор