You are currently viewing Vuksanović: Kazna za Šalju minimalna, porodice skeptične da će biti presuda i za zločine nad Srbima

Vuksanović: Kazna za Šalju minimalna, porodice skeptične da će biti presuda i za zločine nad Srbima

Član Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM Slaviša Vuksanović ocenio je za Kosovo onlajn da je bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja osuđen minimalnom kaznom i izrazio nadu da će nadležni organi iz Specijalizivanih veća krenuti u pronalazak odgovornih lica koji su počinili zločine nad Srbima i drugim nealbanskim življem na teritoriji Kosova.

„Mislim da je to jedna vrsta minimalne kazne na koju je optuženi Pjetr Šalja osuđen, s obzirom da su mu stavljene tri tačke na teret i da je najveća kazna bila 18 godina, pa pretpostavljam da je sud na osnovu najviše izrečene kazne ujedno objedinio sve kazne i istog osudio na 18 godina zatvora“, rekao je Vuksanović, navodeći da je u pitanju prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

Vuksanović smatra da bi ovo trebalo da bude početak kažnjavanja svih pripadnika OVK koji su činili zločine, kako nad Albancima, za koje je krivično delo i kažnjen optuženi Pjetr Šalja, tako i za sve ostale nealbance u periodu od aprila 1998., kada su počela prva kidnapovanja, pa do 2001. godine.

 

„Porodice u zavisnosti od, da tako kažem, svojih posebnih slučajeva pokušavaju i ne veruju baš najvieš da će se sud u Hagu baviti i pitanjima srpskih žrtava. Ovo je jedan početak, nadamo se da će se taj trend nastaviti, i da će se osuditi i ostali koji se nalaze pred sudom u Hagu, pred Specijalizovanim većem haškog suda, kao i da se nadamo da će se taj postupak proširiti i na ostala lica koja su bila odgovorna i nadležna za sve zločine koji su počinjeni na teritoriji KiM“, rekao je on.

Skeptičan je, ističe, da će uskoro biti presuda i za zločine nad Srbima.

„Ako pogledamo ovu situaciju, ovde je osuđen Pjetar Šalja za zločine koji su učinjeni u Albaniji, odnosno žitelja KiM koji su odvedeni i stradali u Albaniji. Ja samo postavljam pitanje da li postoji mogućnost, da li se nešto radi od strane međunarodnih organizacija vezano i za zločine koji su počinjeni nad Srbima koji su nasilno oteti i odvedeni u Albaniju. Svima je poznata situacija sa tzv. Žutom kućom gde su vađeni organi našim pripadnicima, pa ako imamo izveštaj specijalnog izaslanika Dika Martija iz Švajcarske koji je napisao jedan detaljan i konstruktivan izveštaj koji je usvojen u savetu evrope, očekujem da se nadležni organi iz Specijalizivanih veća haškog ttribunala uključe u ovaj postupak i krenu u pronalazak odgovrnih lica i lica koji su počinili zločine nad Srbima i nealbanskim življem na teritoriji KiM“, rekao je Vuksanović.

Otac Slaviše Vuksanovića, Mile Vuksanović otet je 2. aprila 1999. godine. Radio je u Higijenskom zavodu Priština, a otet na relaciji Uroševac- Štimlje u sanitetskom vozilu.

Izvor: kosovo-online

 

Ostavite odgovor