You are currently viewing Одаловић из Тиране: Процес проналажења несталих лица заробљен у Бриселу, политику оставити по страни

Одаловић из Тиране: Процес проналажења несталих лица заробљен у Бриселу, политику оставити по страни

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић казао је за Косово онлајн да постоји спремност да се проблем несталих на простору бивше Југославије реши, али да се политика мора оставити по страни.

Група за нестала лица усвојила је извештај за протеклу годину који ће сутра бити представљен на састанку у
оквиру Берлинског процеса у Тирани.

“Већ пет година ми заједно функционишемо и радимо, разговарамо, данас смо усвојили одређене извештаје које ћемо представити на панелу који је вема важан пред сутрашњи самит, и чини ми се да постоји спремност, да је ово што ми радимо хуманитарно и цивилизацијско питање. Али првенствено морамо да пробамо да се отмемо и извучемо из политике колико је то могиће, онда ће бити резултата“, рекао је Одаловић из Тиране.

Одаловић је позвао на примену Декларације о несталим лицима, која је усаглашена у мају ове године. Према његовим речима, процес проналажења несталих лица заробљен је у Бриселу.

 

„Ако будемо робови политике и дешавања актулених или мање актулелних, или не знам шта ће све у будућности да буде, онда ћемо заробити овај процес јер је он заробљен у Бриселу, значи то је оно што је најгоре и наш апел је да се Декларација о несталим лицима која је проглашена стави у функцију и да поченемо да једноставно и ми и Приштина кренемо на локације, да и на једној и другој страни претражујемо. Желели смо данас да буде више актера Међународне комисије за нестала лица, да буду са нама заједно на тим свим локацијама. То је нешто што мислим да је добро за процес. Како ће одговорити ко на ову нашу пружену руку и отоврену понуду, то је на њима, али у сваком случају мислим да је добро да се састајемо да разговарамо и да о овим тешким темамам можемо да причамо“, закључио је Одаловић.

Директор за политику и сарадњу Међународног центра за нестале особе Андреас Клеисер рекао је за Косово онлајн да је од 12.000 несталих особа, од када је Центар почео с радом пронађено 1.000 несталих, што је значајан број.

Он је нагласио да се сви билатерални проблеми морају превазићи и да комисијие морају наставити са радом.

„Све теже се проналазе локације масовних и појединачних гробница несталих, постоје и погрешне идентификације које се требају обрадити, а то је заиста један дуготрајан и дугорочан процес који захтева време. Постоје и особе које су нестале, а нису пријављене. Што се тиче билатералних проблема који су се појавили, милислм да је важно да се превазиђу, и да су спремни људи да се ради на томе. Потребно је више и брже радити, разговарали смо данас о Акционом плану групе за нестале особе како би се то управо постигло. Задовољан сам данашњим састанком и досадашњим радом Групе за нестала лица“, рекао је Клеисер.

Оквирни план је обавеза предвиђена Декларацијом коју су јула 2018. године у Лондону потписали председавајући Већа министара Босне и Херцеговине и премијери Косова, Црне Горе, Србије, Албаније, Хрватске, Немачке, Уједињеног Краљевства, Аустрије, Бугарске, Француске, Италије, Словеније и Пољске, потврдивши тиме своју посвећеност подржавању напора да се пронађе и идентификује 12.000 људи који се још увек воде као нестали у сукобу на тлу бивше Југославије.

Група за нестала лица има важну супервизорску улогу која проистиче из Оквирног плана за решавање питања особа несталих услед сукоба на подручју бивше Југославије, потписаног у новембру 2018. године у седишту ИЦМП у Хагу. Другу фазу имплементације Оквирног плана подржавају Влада Уједињеног Краљевства и Влада Савезне Републике Немачке.

Извор: www.kosovo-online.com

Оставите одговор