You are currently viewing Текст декларације о несталим о осообама

Текст декларације о несталим о осообама

Објављен текст Декларације о несталим особама, усвојене у Бриселу од стране Александра Вучића и Аљбина Куртија.

У тексту Декларације о несталим особама, објављеном на сајту Европске уније, наводи се девет тачака. Декларацију су на састанку у Бриселу усвојили српски председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институација Аљбин Курти.

У уводу се наглашава значај решавања судбине несталих особа како би се патња породица завршила, и како би се одржали дугорочно помирење и мир. Декларација прати схватање термина несталих у складу са Међународним комитетом Црвеног крста (ИЦРЦ), што значи да обухвата и насилно нестала лица. Све категорије несталих биће једнако третиране, и одаје се признање важном раду кроз Радну групу за нестала лица. Стране ће подржати и сарадњу са другим релевантним партнерима у пољу несталих, посебно Међународном комисијом за нестала лица. Питање несталих је хуманитарно, и неопходни су хитни додатни напори како би се отклонила патња њихових породица.

Заједнички се обавезујемо да ћемо:

  1. У потпуности имплементирати обавезе у пољу несталих особа.

  2. Блиско сарађивати у идентификацији гробница и ексхумацијама.

  3. Омогућити потпуни приступ веродостојним и тачним информацијама које помажу при налажењу и идентификацији преосталих несталих особа из периода од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године. То укључује све материјале, белешке, наредбе, документа, видео и аудио записе, као и било које друге документе међу којима су и поверљиви, које поседују институције обе стране а који су релевантни у овом контексту.

  4. Учинити доступним домаће и међународне значајне документе у откривању судбине преосталих несталих особа.

  5. Користити сателитске, ЛИДАР и друге напредне технологије у откривању масовних гробница.

  6. Омогућити и охрабрити активно учешће породица несталих у процесу идентификације.

  7. Адекватно омогућити права и адресирати потребе породица.

  8. Установити и заједно радити кроз Заједничку комисију коју предводи ЕУ и надгледа ИЦРЦ са циљем подршке напора да се разјасне судбине преосталих несталих особа.

  9. Надгледати и подржавати рад и напредак Радне групе за нестале особе кроз Заједничку комисију. У овом контексту, стране ће ревидирати и ажурирати оквир и услове Радне групе.

 

Оперативни детаљи биће тема идућег састанка у оквиру дијалога о нормализацији односа.

Оперативни детаљи биће тема идућег састанка у оквиру дијалога о нормалаДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је пре усвајања приложена изјава са потписом Вучића, која разјашњава термин у тачки два.

“Усвојен је текст Декларације о несталим особама, који је усаглашен претходно на техничком нивоу. Оно што је важно то је да пре усвајања текста приложена и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашњене важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама. Ова изјава потврђује да смо заштитили интересе државе Србије када је реч о овом питању. Више од две године држава Србија инсистира на усвајању ове Декларације. Све време Приштина врши опструкцију и не жели да се договоримо јер инсистира на термину ‘присилног нестанка’ који је правни конструкт, односно термин који је дефинисан у тачки два. Међународне конвенције о присилном нестанку, а намерно су инсистирали на термину да би се могла да се позива на то и да тражи одговорност Београда када је реч о присилном нестанку. То је у овој изјави јасно подвучено”, рекао је он.

“Ово појашњење је дато како би се избегли било какви неспоразуми или тумачење термина ‘принудног нестанака’ као ‘присилног нестанака’ који има јасно правно значење дефинисано Међународном конвенцијом за заштиту свих лица од присилног нестанка (2006)”, наводи се у изјави коју је потписао Вучић.

Додао је да особа може “принудно нестати” као последица дела које је починио појединац, војска, паравојна, политичка или друга група или организација повезана са сукобом.

Извор: euractiv

 

Оставите одговор