Фатмир Шехоли: Лидери ОВК тек у трећем таласу оптуженика

Фатмир Шехоли: Лидери ОВК тек у трећем таласу оптуженика

Верујем да ће специјални суд за разне злочине на Косову радити по сегментима тако да у првом таласу не очекујем да ће међу оптуженима бити “јаких” имена. ФОРМИРАЊЕМ Специјалног суда за суда за ратне злочине, Косово ће добити много.

Пре свега, дијалог са Београдом наставиће се у веома релаксиранијој форми, а имаћемо и друге резултате веома брзо. Већ крајем августа, Косово ће добити ССП и либерализацију виза и тиме ћемо коачно заокружити процес који је требале да се заврши много раније али то није могло због Специјалног суда.

Усвајање овог суда заправо и није никакво политичко изненађење, то се очекивало и ту није било двојбе, мада је неко у првом маху хтео да прави политичку трговину. Међутим, за разлику од свега тога, историја ће показати да ли је формирање тог суда било у реду што се тиче Албанаца.

Уверен сам да ће рад поменутог суда трајати годинама, односно да ће се годинама бавити питањем ратних злочина. Овај суд требало би да почне са радом веома брзо, јер су оптужбе веома тешке, што је наведено и у извештају специјалног известиоца Вилијамсона.

Верујем да ће суд радити по сегментима тако да у првом таласу не очекујем да ће међу оптуженима бити “јаких” имена. Сматрам да ће се тек у следећем, односно другом циклусу оптужби наћи имена оних који су били на челу оперативних зона ОВК, односно тзв. регионални команданти. У трећем “таласу” очекује се да међу оптуженима буду и они који су у врху институција Косова.

Извор: НОВОСТИ.РС

Оставите одговор