Бљакај: Дијалог је нетранспарентан, нисам оптимиста ни по питању несталих

Иако косовска преговарачка делегација константно понавља да је питање несталих особа, једна од тема о којој се највише дискутује на састанцима у Бриселу, директор Фонда за хуманитарно право на Косову Беким Бљакај каже да нема информација да је било конкретних договора по питању несталих лица на Косову, оцењујући да је процес дијалога Београда и Приштине веома нетранспарентан.
“Тај процес дијалога је веома нетранспарентан, не знамо шта је договорено. Нисам много оптимиста да има помака чак и по питању несталих особа, без обзира што смо ми као организација од почетка били за то да се тема несталих особа нађе на дневном реду, али до овог тренутка нисмо оптимисти да постоји тај договор”, изјавио је Бљакај за Косово онлајн.

Премијер Косова Аљбин Курти недавно је изјавио да неће бити споразума са Србијом, док се не реши питање несталих лица.

И председница Косова Вјоса Османи, такође, је изјавила да су расветљавање судбине несталих и успостављање правде предуслови за трајни мир и успех у дијалогу Београда и Приштине.

Бљакај указује да је питање несталих приоритет, али да до сада, осим узајамних оптужби за одговорност у пружању информација и трагању, није било конкретних помака.

 

“Води се нека битка архивама, а људи су изгубили из вида да се ради о судбини несталих особа. Врло је битно претражити архиве и где год постоје било какве информације о несталим особама, односно о локацијам где се налазе посмртни остаци, те информација треба разменити односно проверити, како би се што пре открила судбина несталих особа”, закључио је Бљакај.

 

Оставите одговор