Специјални суд прихватио још 11 сведока са статусом жртве у случају против лидера ОВК

Специјални суд прихватио још 11 сведока са статусом жртве у случају против лидера ОВК

Специјални суд у Хагу саопштио је да ће се на суђењу против бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимиија, појавити још 11 сведока са статусом жртве, преноси Репортери.

„Претпретресни судија Гију је 10. децембра 2021. донео другу одлуку о учешћу жртава у случају Тачи и други. За једанаест подносиоца захтева је прихваћено да на суђењу учествују као жртве. Они ће бити укључени у постојећу групу 1 (у којој је девет жртава) и представљаће их исти представник жртава“, наводи се у саопштењу Специјалног суда.

Иначе, 9. новембра 2020. године, у првим појављивањима пред судом, Јакуп Краснићи и Хашим Тачи су се изјаснили да нису криви по оптужбама које им се стављају на терет. Исто је навео и Весељи 10. новембра, као и Сељими 11. новембра.

Оптужница против Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија потврђена је 26. октобра 2020. године. Према оптужници, најмање између марта 1998. и септембра 1999. године, Хашим Тачи, Кадри Весели, Реџеп Селими, Јакуп Краснићи и други учесници удруженог злочиначког подухвата имали су заједнички циљ да обезбеде и спроводе контролу над целим Косовом путем метода које укључују застрашивање, малтретирање, насиље и незаконито елиминисање оних који се сматрају противницима.

Извор: www.kosovo-online.com

Оставите одговор