Обраћање представнице МКЦК Мартина Фава на Округлом столу “Ексхумације и идентификације несталих лица на Косову и Метохији“

Обраћање представнице МКЦК Мартина Фава на Округлом столу “Ексхумације и идентификације несталих лица на Косову и Метохији“

Поштовани представници породица,
Поштоване колеге,

Желела бих да се захвалим госпођи Томановић , председници Удружења, што је позвала МКЦК на овај данашњи састанак.

Као нова председавајућа Радне групе за лица која се воде као нестала у вези са догађајима на Косову, улазим у процес који има дугу историју и који треба да расветли судбину и где су боравиле особе које су нестале и иза себе оставиле породице и пријатеље који су такоше у врло тешкој ситуацији, било личној, социјалној, економској или правној.
Више од двадесет година након главних догађаја, потрага за несталима остаје приоритет за чланове Радне групе, Радне подгрупе и Тима за анализу.

Циљ Радне групе је искључиво хуманитарни, што значи да морамо пронац́и и идентификовати нестале особе с циљем да се породице обавесте о судбини и боравишту њихових најмилијих. Са фокусом на непосредну потребу породица да знају, свима јасно представљамо наш јединствени хуманитарни циљ.

У погледу процедуралних механизама, они су врло јасно дефинисани и састоје се од три платформе: Радне групе, Радне подгрупе и Тима за анализу. Сви који раде у оквиру ових механизама имају добро дефинисане одговорности.
Одговарајуће локалне власти су задужене за претрагу и идентификацију. Одговарајуће организације (МКЦК, ИЦМП, ЕУЛЕКС) итд. подржавају процес својом одговарајућом стручношћу у различитим областима, а представници земаља присутних у Радној групи мотивишу локалне власти да буду што ефикасније и пружају им подршку, било финансијске и друге врсте.

Током ове године организоваћемо 4 седнице Радне групе (прва се одржала у Београду 16. априла 2021): Једини разлог због чега је ово предложено је воља да се повећа број решених случајева. И требало би да нам омогуц́и да боље идентификујемо стварне препреке за напредак и да заједно тражимо добра решења.

РГ која се одржала 16. априла била је прва 2021. Током ове РГ обе Делегације су се договориле када да наставе радове на локацији Кизевак и разговарале о свом Акционом плану, што значи о локацијама / местима које би желеле да претраже током пролећа и лета . Следећа РГ ће се одржати крајем јуна 2021. године.
У међувремену, ископавања у Кизеваку настављена су 5. маја и трају. МКЦК је присутан на лицу места.
Радна подгрупа за форензичка питања одржана је 31. марта и 1. априла, а следец́а је заказана за почетак јуна. Састанак Тима за анализу ц́е се одржати пре краја маја.

Наш рад је настављен током Пандемије и овде мислим на рад на нивоу Радне групе, на састанке одржане са Удружењима породица и другим заинтересованим странама, али такође и на приступ међународним и националним архивама, у оквиру петогодишње Стратегије МКЦК-а о несталима.
МКЦК је уверен да рад у архивима представља додатну вредност јер овиме желимо да повећамо исход овог процеса.
Стога се преговори настављају са амбасадама и кључним саговорницима, док се слуша глас Удружења породица. На пример, крајем априла, састала сам се са амбасадорком Велике Британије и њеним првим секретаром како бих поново затражила приступ британским војним архивама.

Посредничка улога МКЦК-а са обема странама у процесу, има за циљ повећање резултата. МКЦК-а, људски ресурси и знање се не смањују, већ повећавају са информацијама добијеним из архива. Праћење и са делегацијама Приштине и Београда врши се редовно и представља један од мојих задатака као председавајуће Радне групе. МКЦК покушава да пружи подршку на врло специфичан, фокусиран и оријентисан на резултат начин, коришћењем информација из међународних и националних архива.

– Поред архива Хашког трибунала / МИЦТ, МКЦК је приступ / информацијама добио и од:
* ОЕБС-а
* ЕУ (архива Европске посматрачке мисије)
* УНХЦР
* Западно-европска унија (ВЕУ)
* Архива Уједињених нација
* амерички Стејт департмент (сателитске слике)
* НАТО штаб
* Приступ архивама бројних појединачних земаља (НАТО и не-НАТО):
Канада, Данска, Француска, Финска, Немачка, Италија, Холандија, Норвешка
* На чекању / у току: Белгија, Шведска, САД, Велика Британија и Шпанија.
– МКЦК је успоставио начин поверљиве размене информација из архива са земљама у регион, како би им олакшао потрагу за гробним местима.

Ако погледамо бројке, још увек постоји 1.639 несталих особа. Међутим, морамо нагласити да је 73% случајева који се пријављују као нестали у вези са Косовом расветљено.
Међутим, одговорност власти је да повећа резултате и покрене овај процес унапред: они су дужни да то учине.
С наше стране, верујемо да ће се постићи више резултата и доприносимо колико можемо: ако постоји довољна подршка националних власти и снажна политичка воља, уверени смо да ће се резултати увећати.
Радној групи је потребна политичка помоћ, али политизација досијеа несталих мора бити избегнута.

Ми стојимо уз Удружења поородица: Срела сам се са неким удружењима породица косовских Срба у Београду прошлог фебруара и намера ми је да се сретнем са осталим удружењима породица косовских Срба. Састац́у се и са удружењима породица косовских Албанаца у Приштини, како бих одржала редован дијалог са свим Удруижењима. Било који предлог од стране Удружења је врло добродошао.

Оријентисани ка решењу: надам се да ће ово И даље бити главни слоган наших подухвата.

Хвала вам
Мартина Фава
МКЦК Регионални координатор за нестале и
Председавајућа Радне групе за особе нестале у вези са догађајима на Косову

Оставите одговор