Odmah smo znali ko je odveo brata

Odmah smo znali ko je odveo brata

  • Autor posta:
  • Kategorija posta:Vesti
  • Komentari Posta:0 Komentara

ISPOVEST IGORA TODOROVSKOG, BRATA KIDNAPOVANOG ALEKSANDRA TODOROVSKOG IZ PRIŠTINE JUNA 1999. GODINE

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Beogradu, u martu ove godine obeležava 20 godina od osnivanja. Tim povodom pozvani smo u Udruženje. U kancelariji srećemo i Igora Todorovskog koji i da nas traga za starijim bratom Aleksandrom koji je kidnapovan 25. juna u Hitnoj pomoći u Prištini. Igor posle smrti majke Ljiljane i oca Milivoja, sam i sa članovima Udruženja traži brata o kojem se ni danas ne zna gde je odveden iz Prištine, šta se sa njim desilo i zašto? Igor se nada da će bar saznati šta je bilo sa njim jer ima svedoke o tome ko je i kako odveo njegovog brata Aleksandra Todorovskog.

OTAC JE NAJVIŠE TRAGAO ZA ALEKSANDROM

– Moj brat Aleksandar bio je apsolvent stomatologije ka da je 25. juna 1999. godine od veden sa radnog mesta zubnog tehničara u Hitnoj pomoći u Prištini. Tata je tog jutra oko 10 sati došao kod mene na posao da mi to javi. Odmah sam se spremio i sa dva druga krenuo da vidim šta se desilo. U trenutku kada smo stigli do Hitne pomoći, ispred ove ustanove je bio parkiran kanadski transporter i nisu mi dali da uđem unutra. Znao sam i alternativne ulaze u hitnu ali, ipak, nisam mogao da uđem – priča Igor.
– Znam ime vozača koji je odveo mog brata iz Prištine. To je Đato Sulejmani. Radio je sve ove godine u Prištini i davao je izjave u kojima sve poriče, a na očigled svedoka je odveo mog brata. Bilo je 30 zaposlenih u smeni toga dana u hitnoj kada je on negde odveo moga brata. Od ovog broja bilo je 25 ili 26 nealbanaca. Svi su oni davali izjave istražnim timovima MKCK, UNMIK-u i drugim organizacijama, i svi su isto izjavljivali, da ga je odvezo Đato Sulejmani… Ali ni do danas nije ništa urađeno da se sazna šta je dalje bilo sa mojim bratom jer Sulejma ni sve poriče… Ovako priča Igor Todorovski, Aleksandrov brat čiji su roditelji ugledne prištinske porodice Todorovski, majka Ljiljana, učiteljica, i Milivoje, lekar, preminuli ne saznavši više od toga da im je sin Aleksandar na pravdi Boga tog kobnog dana, odveden negde put Lipljana, van Prištine i, da mu se od tada gubi svaki trag.
Igor je pokušavao da nekim privatnim kanalima sazna šta se desilo sa njegovim bratom, ali nikada nije ništa određeno saznao mada se činilo da je na tragu istine. Dosije UNMIK-a do kojeg je došao bio je prazan jer je u njemu samo pisalo da je Aleksandar Todorovski kidnapovan i da je odveden u nepoznatom pravcu, bez izjava svedoka. – Tata je najvše tragao za bratom Aleksandrom – napominje Igor.

BLIZU ISTINE

O kidnapovanju Aleksandra Todorovskog situacija je, ipak, nešto razgovetnija od drugih brojnih slučajeva jer se pominje ime i prezime lica koje ga je odvelo kolima u „nepoznatom pravcu” kao i lica koje je, kako je porodica saznala, naredilo da se to učini… To drugo ime koje se vezuje za otmicu Aleksandra Todorovskog koji je bio miran građanin, mlad čovek pred završetkom studija, je ime doktora Hasana Beće iz Prištine, za kojeg je porodica Todorovski saznala da je, prema navodima svedoka, naredio da se Aleksandar odvede sa radnog mesta. Igor napominje da je ova izjava nepotvrđena…
– I dr Hasan Beća je redovno saslušavan od međunarodnih istražitelja, ali je i on sve poricao – kaže Igor Todorovski.
– Nekoliko godina posle otmice istražni tim UN MIK-a nam je saopštio da je blizu rasvetljavanje sudbine moga brata. Međutim, posle te informacije smenjen je komplatan istražni tim. Posle toga je formiran novi istražni tim koji nam je saopštio da je naš slučaj stavljen ad akta usled nedostatka dokaza. Posle toga smo kontaktirali ombudsmana za ljudska prava Mareka Novickog koji je naložio da se slučaj aktivira. Ali ni posle toga ništa nismo saznali o Aleksandru… Naša porodica je preko Udruženja kidnapovanih i nestalih lica podnela tužbu Savetodavnoj komisiji za ljudska prava UN koja je donela Odluku da su prekršena prava i učinjeni propusti UNMIK-a u sprovođe nju istrage u našem slučaju i predložila da se istraga ponovo sprovede. Međutim i posle svega nismo ništa saznali – kaže Igor. Svedoci nisu navedeni radi njihove bezbednosti a Igor se, ipak, nada da će saznati istinu o bratu Aleksandru.

Slavica Đukić
Jedinstvo

Ostavite odgovor