Ogromno je nezadovoljstvo porodica zbog zataškavanja zločina

Ogromno je nezadovoljstvo porodica zbog zataškavanja zločina

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM – Apel predsedniku Vučiću

 

Problematika nestalih lica je regulisana Ženevskom konvencijom o ljudskim pravima, II dopunskim protokolom, Rezolucijom o prisilnom zatvaranju, Haškom deklaracijom, Helsinškim aktima. Sva ova dokumenta nisu ispoštovana na Kosmetu, najpre od onih država koje su ih potpisale, kaže se u apelu
Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji na čelu sa Vericom Tomanović uputilo je ovih dana javni apel predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Komisije za nestala lica Vlade RS Veljku Odaloviću, radi bržeg i efikasnijeg rešavanja pitanja sudbine njihovih najmilijih o kojima se ni danas posle 22 godine ništa ne zna. Apel je usledio posle održavanja Okruglog stola u hotelu „Palas“ u Beogradu na kojem su učestvovali svi pozvani predstavnici zaduženi za rad na ovom problemu i značajan broj novinara. Udruženje je predsedniku Vučiću i Odaloviću poslalo izveštaj i zaključke sa tog skupa. Udruženje kidnapovan i nestalih lica na KiM zahteva od delegacija političkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da se depolitizuje proces traženja kidnapovanih i nestalih lica sa područja Kosova i Metohije. Da se proces traženja kidnapovanih i nestalih lica hitno nastavi uz poštovanje opšteg okvira i radnih pravila, da se poštuju i implementiraju potpisani sporazumi, protokoli i uspostavljeni mehanizmi saradnje, kako bi se pitanje nestalih lica tretiralo isključivo kao humanitarno i pravno, bez ikakvog uslovljavanja. Sledeći zahtev je da se hitno predaju identifikovani posmrtni ostaci 10 lica i to 7 lica albanske nacionalnosti i 3 lica srpske nacionalnosti i da se obavi revizija slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini na transparentan način, u skladu sa najvišim forenzičkim standardima. Ovo uz uključivanje domaćih i stranih stručnjaka forenzičara. U obrazloženju zahteva se navodi da porodice više od dve decenije traganja za otetim i nestalim članovima porodica očekuju ubrzani rad na njihovom pronalaženju. Nezamisliva je patnja porodica naših naroda na ovim prostorima kao posledica dugih sukoba i nepravdi. Od 1998.-1999. godine do danas idemo dugim trnovitim putem do istine i pravde. Hiljade porodica i dalje čeka odgovor o sudbini svojih najmilijih srodnika. Podržavamo iskopavanja na lokaciji Kiževak i očekujemo ubrzane radove na registovanim lokacijama grobnica na terenu Kosova i Metohije, kaže se, između ostalog, u apelu.
Ogromno je nezadovoljstvo porodica zbog dvodecenijskog zataškavanja informacija o zločinima na Kosmetu, skrivenim mestima stradanja i ukopa.

 

Usporene su ekšumacije, identifikacije, broj traženih žrtava se smanjuje iz godine u godinu.

Problematika nestalih lica je regulisana Ženevskom konvencijom o ljudskim pravima, II dopunskim protokolom, Rezolucijom o prisilnom zatvaranju, Haškom deklaracijom, Helsinškim aktima. Sva ova dokumenta nisu ispoštovana na Kosmetu, najpre od onih država koje su ih potpisale.

Iako su potpisana tri protokola o saradnji između UNMIK-a i nadležnih organa Republike Srbije u cilju ubrzanja pronalaženja svih nestalih lica rezultati su i dalje poražavajući.
Porodice nestalih su jedinstvene u stavu da je pitanje nestalih lica iznad svih politika i uverenja, da je to najteže humanitarno- pravno pitanje na našim prostorima i da je put do istine moguć jedino zajedničkom borbom bez bilo kakve diskriminacije i politizacije.
Upućujemo još jednom zahtev Predsedniku Republike da zahteva od svih misija KFOR-a, koje su bile na Kosmetu od juna 1999. do kraja 2000. godine, da omoguće domaćim i međunarodnim institucijama nadležnim za traganje za nestalim licima pristup dokumentaciji iz svojih arhiva.
Rešavanje pitanje nestalih lica je od izuzetne važnosti za dalje poboljšanje stanja ljudskih prava, izgradnje dobrosusedskih odnosa, uzajamnog poverenja i perspektive budućih generacija, rečeno je u apelu Udruženja.
S.Đ.

Izvor: https://jedinstvo.rs/

Ostavite odgovor