You are currently viewing Правду чекају пуних 18 година

Правду чекају пуних 18 година

Тачно 18 година је прошло од једног од највећих злочина почињеног над Србима на Косову, масовног киднаповања житеља општине Ораховац. У оружаним нападима припадника Ослободилачке војске Косова, у периоду од 11. до 22. јула 1998. године, убијено је седам људи, а више од 100 Срба и Рома одведено у затворе и логоре ОВК.

Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште. Уз посредовање активиста Црвеног крста, ослобођена је група од 35 цивила, док се осталима губи сваки траг. Почетком 2005. у јамама у Малишеву и Волујаку су нађени остаци 36 киднапованих у јулу 1998. године, док више од 20 породица до данас не зна каква је судбина задесила њихове најближе.

Подсећајући се на стравичан злочин, дан масовног киднаповања Срба у општини Ораховац 1998. године, а који се сматра и окидачем за интервенцију српске војске и полиције на КиМ, Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији организовало је јуче парастос.

Апели без резултата

Осим у Ораховцу, масовних киднаповања Срба било је и на угљенокопу Белаћевац код Обилића, као и у општини Исток, а касније и на другим местима у којима су живели Срби. Породице трагају за још 1.654 нестале особе са подручја Косова и Метохије. Срби стално апелују да они који знају, пријаве места потенцијалних гробница, али је мало таквих информација. Апел представља и обелиск у Грачаници, постављен на дан несталих особа на Косову.

Породице су на београдском гробљу Орловача положиле цвеће поред спомен-плоче “За незаборав” свим жртвама. У Дан сећања на жртве, парастос је одржан и у Великој Хочи, а присуствовао му је и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Парастос је служио епископ рашко-призренски Теодосије, а потом је у Дому културе одржан пригодан програм.

Са територије општине Ораховац током 1998. и 1999. године страдало је 85 људи и нико још није одговарао за почињене злочине.

Прва пресуда за један од најтежих и најбруталнијих злочина над српским цивилима донета је пре две године, али ни тада нико није одговарао за убиства. Врховни суд Косова, којим је председавао судија Еулекса, “ван сваке сумње” је утврдио да је ратни злочин у селу Оптеруша починила група.

Међутим, у пресуди је имала чудно образложење, уз помоћ кога је и поред утврђене кривице изречена симболична казна од две године затвора двојици оптужених, иако је косовским кривичним законом за ратни злочин прописан минимум од пет година робије.

Најчудније од свега јесте што је и сама оптужница осуђене теретила само на незаконит напад на цивиле, док их о убиству 47 Срба и Рома у нападима на села ораховачке општине нико током читавог суђења није ни питао! Зато се породице несталих надају да би одговорни могли да буду откривени и кажњени када коначно почне са радом Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК.

Извор: https://vesti-online.com/

Оставите одговор