Више од 500 несталих Срба још није пронађено

Више од 500 несталих Срба још није пронађено

Представници Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ саопштили су да после 17 година није пронађено још 525 особа. До данас је сахрањена 361 особа за чије убиство, кажу, нико није одговарао.

Председница Удружења Верица Томановић наводи да нема истинског помирења док злочинци не буду осуђени, као и док се не пронађу киндаповани и нестали, преноси Танјуг.

Томановић наводи да Удружење остаје одлучно у проналажењу чланова породица.

“Од почетка рада Удружења наши апели за доношење закона о несталим предати су свим представницима власти. До данас не знамо разлоге због којих се овај проблем не решава”, каже Томановић.

Додаје да све наводи на сумњу да се подаци о несталима замагљују са одређеном намером.

“Од 11. јуна 1999. године припадници ОВК били су виновници незабележеног општег насиља на КиМ. Број убијених цивила свакодневно се увећавао, дошло је до прогона 250.000 људи”, сматра Томановић.

Указује да су тада Срби и други неалбански становници доживљавали огромно психичко и физчко страдање наочиглед 50.000 војника КФОР-а.

“Сви случајеви су пријављени Међународном комитету Црвеног крста, полицији КФОР-а, УНМИК-, ОЕБС-а, и стиче се утисак, када су српске и неалбанске жртве у питању, да су све те организације биле посматрачи отимица”, каже Томановић.

Подсетила је и да је по потписаној резолуцији 1244, КФОР био у обавези да обезбеди безбедност и сугурност, али да то није урађено.

Заменик тужиоца за ратне сложине Миољуб Виторовић каже да није оптимиста да ће се сви нестали пронаћи јер су, каже, злочини рађени тако да се тела никада не пронађу.

Споменуо је предмет “Гњилане” рекавши да је наредба била да се тела Срба, када се измрцваре и измуче, раскомадају.

Представници Удружења закључили су да и поред многобројних сусрета са домаћим и међународним представницима власти, и даље нису успели да сазнају истину.

Виши кустос музеја геноцида и историчар Ненад Антонијевић навео је да подржава откривање и санкционисање лица која су одговорна за отмице на КиМ.

“Потребно је да судови и тужилаштва раде свој посао. Неопходно је да се расветле чињенице у вези са наводима бившег тужиоца Карле Дел Понте, извештај Дика Мартија о трговини органима”, истакао је Антонијевић.

Оставите одговор