Координација српских удружења породица несталих: Нећемо одустати од трагања за истином

Према подацима Међународног Црвеног крста, у региону се данас тражи готово 10.000 лица, несталих у ратовима на тлу бивше Југославије, наглашено је на конференцији за медије коју је, поводом Међународног дана несталих и киднапованих, организовала Координација  српских удружења породица несталих.

Наглашено је да породице никада неће одустати од трагања за истином шта се збило са њихим рођацима и пријатељима, као и да ће она једном морати да избије на видело, а починоци злочина изведени пред лице правде.

Поред чланова породица и удружења, на конференцији су учествовали  председник Координације Душан Челић, министар за рад, борачка и социјна питања Никола Селаковић, председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, као и генерални секретар Црвеног крста Љубомир Миладиновић.

Селаковић је најавио да ће се наставити са радом на доношењу Закона о несталим лицима јер за то постоји и политичка воља председника Србије Александра Вучића.

,,Наставићемо рад на доношењу Закона о несталим лицима јер за то постоји политичка воља исказана на састанку код председника Србије Александра Вучића који је одржан још 2. септембра 2019. године и зато што та политичка воља у мандату председника Вучића и даље постоји”, рекао је Селаковић и додао да се ради на томе да се успостави и Национални дан несталих лица и изразио спремност да се у општинама и градовима широм Србије подигну спомен обележја несталим лицима.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да се процес идентификације несталих лица данас налази у критичној фази узимајући у обзир број несталих који су идентификовани, односно три лица у Хрватској и исти број у БиХ.

,,То говори о неспремности оних чија је то обавеза и оно што је још горе – о српским жртвама се не говори”, рекао је Одаловић и додао да ако не постоји воља и спремност судова и тужилаштава у региону да се баве проблемом несталих лица, да је тај проблем готово немогуће решити.

Председник Координације Душко Челић је нагласио да би на данашњи дан требало да се сећамо несталих лица.

,,Позивамо на солидарност друштва са члановима њихових породица и када позивамо јавност у Србији и региону да се сете трагичних ратних збивања и не тако давне прошлости на простору бивше заједничке државе, да се сете масовних жртава, убистава, нестанака људи који су били учесници тих трагичних збивања, нарочито невино пострадалих”, рекао је он.

,,Ове године Координација српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних са простора бивше Југославије као кровна организација удружења породица несталих обележава Међународни дан несталих лица слоганом  ,,Породице несталих и даље чекају”,  рекао је Челић.

Истакнуто је да се , према подацима Међународног Црвеног крста, у региону још увек тражи 9.781 нестала особа, а да ће држава Србија учинити све да помогне породицама несталих, како би дошли до истине, а злочинце извели пред лице правде.

Учесници конференције су носили по један цвет, који симболизује нестало лице.

Извор: www.tvmost.info

Оставите одговор