You are currently viewing Здравствени радници убијени и отети на Косову и Метохији

Здравствени радници убијени и отети на Косову и Метохији

,,Отворите врата истини… Неизвесност убија” – назив је конференције за новинаре посвећене здравственим радницима који су убијени и отети на Косову и Метохији.
Међу жртвама ужасних репресија, физичких ликвидација од стране албанских екстремиста, били су врховни стручњаци медицине српске националности чија су имена и данас остала позната и цењена у домаћој и страној литератури, подсећају из Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, које организује конференцију за медије.

You are currently viewing Здравствени радници убијени и отети на Косову и Метохији

– Поводом обележавања 23 године рада Удружења и 25 година од првих отмица здравствених радника, обраћамо се широј јавности апелом за убрзање процеса тражења несталих лица – поручују из Удружења.

Здравствени радници на Косову и Метохији, истичу у Удружењу, остали су доследни својим етичким принципима и датој Хипократовој заклетви.

– Своје животе су ставили у службу хуманости. Веровали су и у гаранције међународних снага и потписаној Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација која је гарантовала безбедност и сигурност свим грађанима Косова и Метохије. Отети су их или убили они о чијим су се животима и здављу старали деценијама – истичу у Удружењу.

Од 1998. до 2000. године, како наводи удружење, отети су запослени у здравственим установама на Косову и Метохији: др Јосиф Васић, Миле Вуксановић, Стамен Генев, др Златоје Глигоријевић, Светомир Микић, Борислав Павић, Душко Патрногић, др Небојша Петковић, др Александар Станојевић, Александар Тодоровски, др Андрија Томановић, др Ђорђе Тошковић и Димитрије Шабић. Породице су дошле до посмртних остатака неких од киднапованих, али је судбина осталих и 25 година од прве отмице још увек непозната.

На конференцији за новинаре су говорили:

Верица Томановић, председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, 

Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, 

проф. др Владимир Ђукић, директор КБЦ ,,Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, руководилац Клинике за хирургију, 

проф. др Сузана Матејић, представник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и заменик руководиоца Радне групе за нестала лица, вештак судске медицине , 

Ивана Костић, представник делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, асистент у служби заштите, надлежна за сарадњу са удружењима.

Оставите одговор