You are currently viewing И Лајчак је адреса за породице

И Лајчак је адреса за породице

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић предложио је данас да се породице Срба и Албанаца, које траже тела својих несталих чланова породица после сукоба 1999. године, обрате специјалном изасланику Европске уније за дијалог Мирославу Лајчаку како би се добила додатна подршка за процес потраге за несталим особама.

Одаловић је ФоНету, после округлог стола у организацији Удружења несталих и киднапованих на Косову, предложио такав потез породицама на обе стране, јер мисли да се са тог места могу извршити “позитивни притисци”.

Овај процес је, нажалост, стао јер Приштина упорно не одговара на наше захтеве, не поступа по договореним обавезама, које смо усагласили управо у том Бриселу, истакао је Одаловић.

Брисел је преузео ту важну одговорност и терет да у агенду, поред свих тема, стави и питање несталих особа.

Ми немамо у овом тренутку ништа што смо договорили, а да нисмо урадили, а у Приштини су на десетине наших захтева за локацијама и претрагама на тим локацијама, предочио је Одаловић.

Одаловић је додао да породице Албанаца верују да власти у Србији имају информације, као што породице Срба верују да су информације у Приштини.

На данашњи Међународни дан људских права, рекао је Одаловић, то су најобесправљеније жртве, а поред свега што им се догодило, сада се њихова тела крију у знаним или незнаним гробницама.

Што се тиче Србије, поновио је Одаловић, имамо апсолутну подршку свих државних органа и поступање по сваком захтеву који је оправдан и смислен.

Верица Томановић испред Удружења несталих и киднапованих лица изјавила је да је решавање судбине несталих и киднапованих пре свега цивилизацијско и хуманитарно питање и да су они инсистирали да и албанске породице буду са њима на данашњем скупу.

Они нису дошли, а званичан одговор нисмо добили. Сматрам да је то недопустиво у овој ситуацији и инсистирамо на томе да наше породице буду све заједно у решавању заједничког проблема, истакла је Томановић.

Она је најавила да ће наредне недеље делегација Удружења отићи на састанак у Приштину, који организују албанске породице у потрази за својим члановима породица.

На свим редовним састанцима и округлим столовима инсистирамо на деполитизацији овог питања, поновила је Томановић.

Извор: https://rtv.rs/

Оставите одговор