Нестали вапе

Међународни дан несталих: након 29 година, још увек преко 10.000 несталих лица у региону
Међународни комитет Црвеног крста у сарадњи са Координацијом српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, Црвеним крстом Србије и Комисијом за нестала лица Р. Србије обележио је Међународни дан несталих са укључењем породица несталих широм Србије путем видео линка због епидемиолошких мера.
Према подацима Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) од 1991, кад су избили први сукоби у бившој Југосалвији, још увек се трага за 10.025 људи.
“У току 2018. године пронађено је и идентификовано 111, 2019. године 218 људи, а од почетка ове године до данас, свега 19 људи. У име Међународног комитета Црвеног крста и у име преко 10.000 породица, апелујемо да сви заједно, и званичници из региона и представници међународних институција уложимо додатни напор и истински се посветимо решавању овог, првенствено хуманитарног питања, имајући пред собом само један циљ – да се расветли судбина несталих лица како би породице које више деценија чекају одговоре, коначно пронашле свој мир” изјавила је шеф регионалне делегације МКЦК у Београду гђа Јелена Стијачић.
Проток времена у великој мери отежава процес тражења, као и недостатак нових информација. МКЦК очекује да ће се процес решавања питаја несталих убрзати за шта је потребна добра воља и посвећеност свих актера укључених у овај процес.
Забринут због успоравања процеса решавања случајева несталих лица који је у последњих неколико година готово заустављен, МКЦК је 2018. представио петогодишњи план који подразумева појачане напоре и директно ангажовање стручњака из МКЦК на претраживању архива међународних организација и војних јединица присутних на терену у време сукоба на подручју Западног Балкана, а који произилази из статуса и мандата МКЦК, искључиво у сврху проналажења информација о судбини несталих лица или локација посмртних остатака оних који су изгубили животе.

Оставите одговор