Спахију се противи изручењу Србији

У Швајцарској су по потерницама из Србије ухапшена два косовска Албанца, који се као припадници тзв. ОВК терете за злочине над српским цивилима. Како сазнајемо у Тужилаштву за ратне злочине, један од њих је Алберт Спахију, којег наши правосудни органи траже због злочина у селима Ретимље и Оптеруша у општини Ораховац 1998. године.

Приштински медији преносе да је други приведени Генц Зогај. У српском министарству правде потврдили су да је Зогај ухапшен по међународној потерници коју је расписала Србија.

Алберт Спахију је ухапшен у свом стану у Цириху. Швајцарски медији преносе да се противи изручењу Србији тврдећи да је невин. Повом његовог хапшења косовски министар правде обратио се швајцарским властима тражећи објашњење.

У документима Тужилаштва за ратне злочине наводи се да је Спахију заједно са другим припадницима ОВК учествовао у нападу на село Оптеруша у јулу 1998. године. Заробљени Срби су претучени, опљачкани, одведени до Суве Реке где су раздвојени мушкарци од жена, деце и стараца.

“Мушкарце су тукли ногама, кундацима и шипкама, а потом их превезли до места звана Волујак, где су пуцањем из ватреног оружја убили укупно осам особа чије су посмртне остатке бацили у оближњу пећину”, наводи Тужилаштво.

Олгица Божанић је у нападима ОВК на Ораховац и околна села остала без 19 чланова фамилије. Неки су, каже, одмах убијени, а неке су припадници ОВК одвели.

“Kаже мама да је загрлила своје синове, иако је било лето понела је јакне да им се нађу у логору. Kаже, ноћи су хладне – да се огрну и у завежљај ставила парче погаче и сир. Каже, можда ћете огладнети, нека вам се нађе. Није знала шта да каже. Каже, ништа ми нису рекли, само су ме загрлили и вратили су ми хлеб”, прича Олгица.

Сахрањивањем посмртних остатака нестала је нада да су међу живима. Ко их је убио, питање је на које Олгица још чека одговор.

“Знамо ко их је одвео. Алберт је можда био један од учесника у киднаповању. Они су имали налогодавце коме су предали киднаповане Србе. Јер увек говорим расплет породичне драме води од киднапера па до њихових команданата и до убица”, рекла је Олгица.

Тужилаштво за ратне злочине водило је истрагу против Алберта Спахијуа. Међутим, пошто није био доступан српским правосудним органима, истрага је била у прекиду.

Извор: https://www.rts.rs/

Оставите одговор