You are currently viewing Sa Okruglog stola Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM

Sa Okruglog stola Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM

Prava porodica kidnapovanih i nestalih na istinu, pravdu, reparaciju i memorijalizaciju

Rešavanje pitanja nestalih lica je od izuzetne važnosti za poboljšanje ukupnog stanja ljudskih prava kako u Republici Srbiji tako i u susednim zemljama, istakla je Verica Tomanović, predsednica Udruženja. – Najavljeno je da bi Zakon o nestalim licima nakon političkog usaglašavanja trebao da uđe u skupštinsku proceduru početkom iduće godine
Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji održalo je u hotelu „Astoria“ u Beogradu okrugli sto na temu „Prava poroica kidnapovanih i nestalih na istinu, pravdu, reparaciju i memorijalizaciju“, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Predsednica Udruženja Verica Tomanović, supruga kidnapovanog lekara dr Andirje Tomanovića je ovim povodom na skupu iznela svoje uvodno izlaganje. Prethodno je minutom ćutanja odata pošta svim žrtvama na KiM i u regionu bivše SFRJ. Cilj skupa bio je okupljanje svih značajnih predstavnika nadležnih institucija i međunarodnih organizacija da zajednički ulože dodatne napore radi ubrzanja procesa pronalaženja kidnapovanih i nestalih lica i ostvarivanja prava porodica. Neophona je kontinuirana saradnja svih kako bi porodice dobile prave informacije o sudbinama bliskih srodnika.

Nestali su najteža posledica sukoba

Podsetivši da agonija porodica kidnapovanih i nestalih traje već 24 godine koliko traje i mukotrpna borba za istinu i prava ovih porodica da saznaju sudbinu svojih najmilijih, suočeni sa teškoćama i blokadama Verica Tomanović je istakla:
-Veoma dobro znamo koliko je naša problematika važna: politički, bezbedonosno, moralno pa i diplomatski. Naš problem pronalazenja naših otetih članova porodice je u ovom trenutku težak i kompleksan . Skromnim naporima pojedinaca činimo sve da naše žrtve ne ostanu bezimene na Kosmetskim poljima smrti. Još jednom ukazujem da je rešavanje pitanja nestalih lica od izuzetne važnosti za poboljšanje ukupnog stanja ljudskih prava kako u Republici Srbiji tako i u susednim zemljama, rekla je Tomanović.
Na ovom skupu je najavljeno da bi Zakon o nestalim licima nakon političkog usaglašavanja terbao da uđe u skupštinsku proceduru već početkom iduće godine. – Ovim zakonom se definišu sva prava o obaveze porodice nestalih lica, način evidencije, traženja, ekšumacija, identifikacija, predaja i dostojna sahrana posmrtnih ostataka i prava porodica nestalih lica, rekao je Zoran Antić državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Milorad Veljović, savetnik predsednika za bezbednost je rekao – Imajte poverenja u državu, imajte poverenja u predsednika i neka živi ova Srbija sa našim predsednikom ali mi svi zajednički moramo istrajati u ovoj borbi da dođemo do pune istine i da porodice bar koliko toliko moraju biti zadovoljene, bar da znaju istinu o svojim najbližim.
Pitanje nestalih nije politčko pitanje koje služi za jednokartnu upotrebu. To je najteža posledica sukoba na Kosovu i Metohiji, a cilj je bio etničko čišćenje. – Razlog otimanja je bio da se jedna teritorija očisti za neku drugu nacionalnu zajednicu, rekao je Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Porodice traže reviziju u reekšumaciju
Proces ekšumacije i identifikacije je u zastoju: U prištinskoj bolnici se još uvek nalazi još 350 zemnih ostataka lica koja nisu identifikovana. Primenom klasične metode umesto DNK-analize mnoge srpske žrtve tretirane su i sahranjene kao albanske pa članovi porodica nestalih traže reviziju i reekšumaciju zakopanih leševa -Neadekvatnim pristupom prema žrtvama koje do danas nisu pronađene i članovima porodica koje žive u teškim uslovima na ivici egzistencije, sa nerešenim statusom, učinjena je strašna nepravda koja se kosi sa međunarodnim pravnim poretkom. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava izražavamo veliko nezadovoljstvo prekidom rada Radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine, prekinuta je dinamika rada na pronalasku nestalih lica. Duboko smo povređeni prolongiranjem procesa koji traje više od 24 godina, rekla je Tomanović. -U procesu rešavanja našeg problema značajnu ulogu i zahvalnost dugujemo Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije, MKCK, ICMP-u, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Tužilaštvu Republike Srbije, Ministarsrvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, UNDP-a i Crvenom Krstu Srbije čiju podršku i pomoć imamo svakodnevno, istaknuto je na okruglom s tolu. Udruženje insistira kod svih predstavnika institucija i međunarodnih organizacija da prema ovom problemu pristupe isključivo humanitarno i pravno. U sklopu ovog višečasovnog Okruglog stola održana je i Radionica: ,,Uključivanje mladih članova porodica u jačanju kapaciteta organa Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM“. Učestvovali su sinovi i kćeri, unuci i drugi bliski rođaci kidnapovanih i nestalih lica među kojima su: Miljana Mitrović, ćerka kidnapovanog Milorada Popovića, Tamara Marinković, ćerka kidnapovanog Gorana Marinkovića, Dragana Ađančić, ćerka kidnapovanog Petra Ađančića, Jasmina Jovanović, ćerka kidnapovanog Pauna Živkovića, Katarina Vitošević, ćerka kidnapovanog Siniše Vitoševića, Milica Mihajlović, sestričina kidnapovanog Srđana Jočića, Sofija Tomanović, unuka kodnapovanog prof.dr Andrije Tomanovića, Aleksandar Šavelić, sin Novice Šavelića preživelog svedoka i bratanac kidnapovanog i ubijenog Dobrivoja Šavelića, Stefan Božanić, sestrić kidnapovanih lica porodice Kostić i bliski srodnik kidnapovanih lica porodice Božanić.

Tragovi zločina ali bez zločinaca i žrtava

-Bilo je mnogo nasilnih otmica, ubistava, i primoravanja na nemoralne radnje od 1998.godine do kraja 2000.godine.
Neka tela ubijenih su pronađena bez ekstremiteta, obezglavljena, bez unutrašnjih organa, koja po opisu stručnjaka odgovaraju osobama od kojih su izvađeni organi. Po tvrđenju očevidaca, imamo svedočanstva, o teškim zlostavljanjima, prisilnoj prostituciji, trgovini ljudima i decom. Ono što je poražavajuće jeste da se takva kriminogena klima stvorila nakon ulaska međunarodnih snaga na KiM, posle potpisane Rezolucije SB UN 1244. Lokacije na kojima su bili zločini su pronađeni, nažalost sa tragovima zločina ali bez zločinaca i žrtava, a za lokacije u susednim zemljama Albaniji i Makedoniji, data su objašnjenja kako i zbog čega ne mogu da se provere. Kao da ne postoji Interpol i Europol, kao da ne rade moćni sateliti, kao da ne funkcioniše nacionalna vojska i policija. Nikada nije izvršena razmena zarobljenika i nije ispoštovana Ženevska konvencija. Zar je moguće da se u predvorju evropske civilizacije dešavaju takvi monstruozni zločini naočigled čitavog sveta, zapitala se predsednica Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Kancelarija u Beogradu, Verica Tomanović.

Izvor: https://jedinstvo.rs/

Ostavite odgovor