You are currently viewing Kidnapovali su i u smrt odveli 15 mojih Kostića

Kidnapovali su i u smrt odveli 15 mojih Kostića

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments

Parastosom kod spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima sa područja opštine Orahovac koji se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, danas će biti obeleženo 25 godina od masovne otmice Srba i Roma sa područja ove opštine. Srbi, njih 43, kidnapovano je i ubijeno od 17. do 22. jula 1998. godine.

Napad tzv. OVK na srpski živalj započeo je u noći između 17. i 18. jula ubistvom Anđelka Kostića (63) koji je hicima iz vatrenog oružja ubijen na kućnom pragu. Samo u Retimlju u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić i dvojica Nikolića, otac i sin. Sedam godina kasnije otkrivene su masovne grobnice u Mališevu i Volujku u kojima su pronađeni ostaci 36 kidnapovanih. Za ove zločine još niko nije odgovarao, a nije rasvetljena sudbina 13 stradalnika.

TUGA Olgica Kostić Božanić sa slikom stradale braće

– Ne znam ni zašto sam živa danas. Ali sestra sam koja ne prestaje da se bori da oni koji su učinili zločine jednom izađu pred lice pravde, iako moji tuga i bol nikada neće proći. Sada smo kao u lavirintu i preostaje mi samo da spominjem moje najdraže, da se ne zaboravi šta im je učinjeno – kaže Olgica Božanić, kojoj su jula 1998. kidnapovana i ubijena dva rođena brata Todor (33) i Lazar (26) Kostić, kao i još trinaestorica Kostića, bliskih rođaka: braća od stričeva i stričevi i bliži rođaci.

Osim 15 žrtava iz porodice u kojoj je rođena, Olgici je ubijeno i četvoro rođaka u porodici Božanić u koju je udata.

NEUTEŠNA Dragica Božanić izgubila sina Nemanju i supruga Mladena

– Nemanja Božanić je bio najmlađi među njima, imao je samo 16 godina. Tragedija Srba u selima Opteruša i Retimlje započela je u noći između 17. i 18. jula – uplakana govori Olgica. – Moj mlađi brat je bio oženjen i njegova kćerkica Anđela imala je samo jedanaest meseci kada je kidnapovan. Tada sam bila u stanu u Orahovcu, a napad terorista UČK na ova sela desio se istovremeno.

JUGOSLAVA ODVELI SA POSLA

OLGICA Božanić podseća i da je kidnapovanje Srba iz opštine Orahovac započelo 11. jula otmicom njenog rođaka Jugoslava Kostića (33). On je bio na poslu u Vinariji “Orvin” u Brestovačkim padinama. Jugoslav je bio portir, a na radnom mestu pronađene su mu stvari i ostaci večere koju je započeo da jede.

Kaže da su prvo zarobili sve Srbe iz Opteruše u ranim jutarnjim satima i razdvojili muškarce i žene.

– Muškarce su odvezli kamionom u pravcu Retimlja gde su sve muške glave iz ovog sela kidnapovali 18. jula, posle sahrane Anđelka Kostića, koji je prvi ubijen. On je sahranjen bez sanduka i krsta u prisustvu terorista sa dugim cevima – kaže Olgica.

Na današnji dan, svog sina Nemanju (16) poslednji put je videla Dragica Božanić:

– Napad na našu kuću desio se oko pola jedan noću. Mi žene smo bile u podrumu, dok su na spratu bili sin, suprug i još nekoliko rođaka i komšija. Do jutra je bila pucnjava… Ujutru sam izašla pa šta bude da bude. Videla sam sina Nemanju i jednog rođaka koji su rekli da moraju da se predaju jer se dvorište napunilo za sekundu teroristima OVK. Bio je izgreban po licu i očima, jer su tokom noći zlikovci kroz prozor bacili granatu. Moga Nemanju, supruga i još šestoricu rođaka i komšija, kao i nas nekoliko žena, strpali su na naš traktor i odvezli u pravcu susednog sela gde su nas razdvojili…

Dragici se gubi glas, ne može dalje da govori… Posle duge pauze, juče nam je još kazala:

– Uprkos strahu zbog prisustva mnogo terorista samo sam gledala u sina. U mog Nemanju. Nisam ga se nagledala, a tog prokletog 18. jula sam ga videla poslednji put…

Ostavite odgovor