You are currently viewing Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosmetu

Rasvetliti sudbinu nestalih na Kosmetu

  • Post author:
  • Post category:Vesti
  • Post comments:0 Comments
Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Aleksandar Jablanović izjavio je danas da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se rešili mnogobrojni problemi s kojima se godinama suočavaju porodice nestalih.
Rasvetliti sudbinu nestalih na KosmetuJablanović je na okruglom stolu „Ekshumacije i identifikacije nestalih lica na Kosovu i Metohiji i prava njihovih porodica“ ukazao na to da je proces ekshumacije i identifikacije, kao i pronalaženja nestalih, jako usporen.
On je dodao da je problem utoliko veći zbog toga što su mnogi od učesnika ratova 1998. i 1999. godine sa albanske strane danas na istaknutim pozicijama, što u velikoj meri sprečava otkrivanje svih zločina, pronalaženje tela žrtava i kažnjavanje počinilaca.
Rasvetliti sudbinu nestalih na KosmetuPredsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije Verica Tomanović navela je da ovo udruženje traga za 540 osoba koje se vode kao nestale i o kojima se ništa ne zna, pa ni to da li je vođena istraga.
Ovo udruženje, kako je istakla, insistira na sistemskom rešenju prava porodica nestalih na Kosmetu, jer to pitanje do danas nije rešeno.

Tomanović je dodala da Udruženje traži odgovore i na pitanja procesuiranja zločina nad civilnim žrtvama pre rata i nakon potpisivanja Rezolucije 1244, kada je najveći broj Srba nestao u miru.Okrugli sto organizovalo je Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor:  https://www.srbija.gov.rs/

Ostavite odgovor

Translate »