You are currently viewing Двадесет и пет година од отмице српских рудара из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“

Двадесет и пет година од отмице српских рудара из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“

Данас се навршава двадесет и пет година од отмице српских рудара из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“ Термоелектране „Обилић“ на Косову.

Прва отмица рудара копа Белаћевац извршена је 14. маја 1998. године, а потом су исте године на данашњи дан, 22. јуна, киднапована још деветорица радника овог копа.

Тада су припадници „ОВК“ у раним јутарњим часовима извели из аутобуса ове раднике и одвели их у непознатом правцу.

У раним јутарњим сатима пре 25 године отети су Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић, подаци су Канцеларије за КиМ.

Претходних година Удружења која се баве питањем несталих истицала су да је ЕУЛЕКС прекинуо истрагу, да су ископавања прекинута, а да починиоци нису пронађени.

За данас је у Грачаници у 11 часова био најављен скуп поводом обележавања дана киднапованих рудара, у организацији Удружења породица киднапованих и несталих из Грачанице. Међутим, недостају информације о томе да ли је он и одржан.

Из Фонда за хуманитарно право раније су истицали да „нема мистерије“ да су некадашње структуре ‘ОВК’ имале податке о несталим рударима копа Белаћевац.

Наташа Кандић из Фонда за хуманитарно право у Србији, пре три године у интервјуу за КТВ уједно изјавила је да се још шест несталих рудара из Белаћевца воде као нестали.

Канцеларија за КиМ: За четврт века, извршиоци злочина над белаћевачким рударима нису пронађени и приведени правди
Да се данас навршава тачно двадесет пет година од отмице српских рудара – подсетила је и Канцеларија за КиМ.

„То је био почетак кампање масовног злочина и терора коју су албански терористи на Косову и Метохији организовали против цивилног, српског становништва, а управо овај злочин показује и праву природу и праве циљеве онога што у Приштини називају борбом за ослобођење“, наводе.

Кажу да је таква њихова борба „ништа друго него покушај потпуног етничког чишћења наше јужне покрајине, злостављањем и терорисањем неалбанског становништва“, што се, тврде они, најбоље види када „терористичка полиција на КиМ, у стилу УЧК, свакодневно хапси и киднапује невине Србе и пребија српску децу“.

Посебно су из Канцеларије истакли то да ни за „четврт века, извршиоци злочина над белаћевачким рударима нису пронађени и приведени правди“.

Тврде и да нико од представника међународних организација и привремених институција на КиМ – „није ни покушао да понуди одговоре о судбини српских рудара и многих других наших страдалих сународника“.

„То најбоље говори о дометима такозване међународне правде на Космету“, поручили су.

Српски народ ће наставити, додају, да тражи правду за њих:

„Србија, српски народ и породице жртава, са болом и пијететом наставиће да негују сећање на српске жртве и да траже правду за злочин у коме су страдали рудари са копова у Белаћевцу, док су обављали свој радни задатак“.

Извор: kossev.info

 

Оставите одговор