You are currently viewing Dvadeset i pet godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“

Dvadeset i pet godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“

Danas se navršava dvadeset i pet godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“ na Kosovu.

Prva otmica rudara kopa Belaćevac izvršena je 14. maja 1998. godine, a potom su iste godine na današnji dan, 22. juna, kidnapovana još devetorica radnika ovog kopa.

Tada su pripadnici „OVK“ u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa ove radnike i odveli ih u nepoznatom pravcu.

U ranim jutarnjim satima pre 25 godine oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

Prethodnih godina Udruženja koja se bave pitanjem nestalih isticala su da je EULEKS prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni.

Za danas je u Gračanici u 11 časova bio najavljen skup povodom obeležavanja dana kidnapovanih rudara, u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih iz Gračanice. Međutim, nedostaju informacije o tome da li je on i održan.

Iz Fonda za humanitarno pravo ranije su isticali da „nema misterije“ da su nekadašnje strukture ‘OVK’ imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Srbiji, pre tri godine u intervjuu za KTV ujedno izjavila je da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.

Kancelarija za KiM: Za četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi
Da se danas navršava tačno dvadeset pet godina od otmice srpskih rudara – podsetila je i Kancelarija za KiM.

„To je bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na Kosovu i Metohiji organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva, a upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje“, navode.

Kažu da je takva njihova borba „ništa drugo nego pokušaj potpunog etničkog čišćenja naše južne pokrajine, zlostavljanjem i terorisanjem nealbanskog stanovništva“, što se, tvrde oni, najbolje vidi kada „teroristička policija na KiM, u stilu UČK, svakodnevno hapsi i kidnapuje nevine Srbe i prebija srpsku decu“.

Posebno su iz Kancelarije istakli to da ni za „četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi“.

Tvrde i da niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na KiM – „nije ni pokušao da ponudi odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika“.

„To najbolje govori o dometima takozvane međunarodne pravde na Kosmetu“, poručili su.

Srpski narod će nastaviti, dodaju, da traži pravdu za njih:

„Srbija, srpski narod i porodice žrtava, sa bolom i pijetetom nastaviće da neguju sećanje na srpske žrtve i da traže pravdu za zločin u kome su stradali rudari sa kopova u Belaćevcu, dok su obavljali svoj radni zadatak“.

Izvor: kossev.info

 

Ostavite odgovor